yu7ef_oh8mgk

Iako u HAM svijetu nema osobe koja nije čula za YU7EF antene, iznimno nam je zadovoljstvo predstaviti vam strojarskoh inženjera i vrhunskog računalnog dizajnera antena u čijoj bazi možete pronaći bezbroj UKV i znatan broj KV “mono & dual band antenna”. Njegovo ime je Ljubiša Popa i osim što je nadaleko poznat i priznat u radiomaterskoj zajednici kao vrsni dizajner antena, DX-er te kao osoba koja rado pomaže drugima što se tiče proračuna, korekcija i savjeta, njegove su niskošumne antene za 144MHz prepoznali i nadasve poduzetni Nijemci čija tvrtka WiMo prozvodi i prodaje upravo YU7EF antene.

yu7ef_ljubisa_popa

Trenutačno se u YU7EF opus sastoji od 18 antena za 144MHz, 14 za 432MHz, 10 za 70MHz, 12 za 50MHz i 16 za kratkovalne opsege. Ali to nije sve! Iz pouzdanih izvora saznajemo da Pop vrijedno radi na na dizajnu antena za 1296MHz.

Kod dizajniranja antena za 144 MHz Ljubiša je naglasak stavio na što nižu temperaturu šuma antene uz maksimalno moguće pojačanje za određenu duljinu nosača.

Za svaku antenu je bilo moguće dobiti još veće pojačanje uz povećanje temperature šuma ili smanjenje širine frekventnog pojasa. Antena kojima je nosač kraći od 3λ naglasak je stavljen ne veću širinu frekventnog pojasa kako bi se mogle koristiti na cijelom opsegu od 144 – 146MHz.

S druge strane sve antene duljine preko 4λ  dizajnirane su za ozbiljan DX rad i manju širinu frekventnu pojasa (144.000 – 144.500).

Autor nije uložio samo trud oko dizajniranja i optimizacije, već je za svaku antenu ponudio brojne korekcije duljina elemenata ovisno i promjeru aluminijski cijevi, a tu je iznimna kolekcija fotografija gotovih antena koje su sagradili brojni radioamateri diljem svijeta.

Ako imate aluminijske cijevi nekog čudnog promjera, Pop će vam rado preračunati dimenzije i poslati ih putem elektroničke pošte, trebate ga samo zamoliti.

Miša, 9A4TA
Izvor: yu7ef.com

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr