9a4sk_k358_dijagram

K358 ima 3/8 valne dužine u donjem elementu i 4 radijala dužine 1/4 vala. Ukupno 5/8 vala. Ako su radijali kao na slici, postavljeni skoro vertikalno, dobije se do 2dB pojačanja u odnosu na dipol. Dodatkom još jedne sekcije dobije se još 2.5dB pojačanja. Zavojnica između sekcija služi za pomak faze pa sekcije dobiju napon i struju u potrebnom omjeru. Isti princip rada koristi i nekad jako popularna Ringo Ranger antena. I pojačanje i dimenzije su im slične. Visoke su oko 2.5 metra a pojačanje je 4-4.5 dBd ili 6-6.5 dBi. K358 je lakše napraviti. Po kiši ili pod snijegom K358 se bolje drži jer se napaja na “hladnom” kraju dipola pa kvaliteta izolatora nije kritična. Zato je K358 bolji izbor. Ima više posla od JIMA-a ali se isplati. Materijal nije skup ali treba nešto potrošiti na tokarenje.

9a4sk_k358_v

Svi potrebni detalji su na crtariji. SWR se prije stavljanja na krov podesi razvlačenjem zavojnice. Nakon podešavanja treba zavojnicu i sve vijke premazati lakom. Radni opseg je širok, 142-148 MHz a rok trajanja desetak godina, ako prije ne naiđe nekakav tornado!

Stanislav, 9A4SK

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr