Predstavljamo vam antenu koju je YU1QT opisao kao “144.200 MHz OBLONG 16 el. serije III”. Dovoljno je na kratko pogledati nacrt i osjetiti strahopoštovanje prema ovoj malenoj “dvometarskoj” anteni dugačkoj skoro 11 metara. Wink Iako je riječ o impozantnoj duljini nosača od 5,5 valnih duljina, to nije ništa naspram njezinih 17,15 dBi (15 dBd) pojačanja uz fantastičnog odnosa naprijed / nazad od 45,7 dB.

Ako želite napraviti sustav antena za EME rad, ova se antenica stakira po vertikali na 4,5 m, a u horizontalnoj ravni 4,0m. Materijal za njezinu izradu je aluminijska žica promjera 4mm, odnosno 5mm bez korekcije duljine elemenata.

yu1qt_16el_oblong_144_200mhz_v2

Originalnu pdf datoteku kao i uvijek do sada možete preuzeti i sa našeg poslužitelja ako kliknete ovdje. Preostaje vam jedino sagraditi par ovakvih oblongica i prva mjesta u VHF natjecanjima su vam zajamčena. Smile

Miša, 9A4TA

3 thoughts on “YU1QT Oblong palette – 5. dio”
  1. 9A6JOY ili bolje “oko sokolovo” poslao sam upit Andri i čekam odgovor. Pretpostavljam da se potkrala pogreška na crtežu – dugačka je to antena sa puno elemenata.

  2. Ljubaznošću autora antene i brzom reakcijom članak pod nazivom “YU1QT Oblong palette – 5. dio” od ovoga trenutka sadržava točne podatke kako na slici, tako i u priloženom pdf dokumentu. Ispričavamo se zbog pogreške.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *