9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » Antene » YU1OS – Krojc yagi

yu1os_krojc_yagi_mKreuz yagi koncept u osnovi predstavlja usmjerenu antenu koja istovremeno zrači u H i V ravni, odnosno u obje polarizacije (horizontalna i vertikalna). Takva se antena obično koristi za rad posredstvom satelita i dakako EME, obično se napaja u jednoj točki, a nekada se koristi mogućnost aktiviranja lijeve ili desne cirkularne polarizacije.

Unatoč opće poznatim značajkama kreuz yagi koncepta, predstavljamo vam jedan netipičan projekt kolege Dušana Grujića – YU1OS, koji je sagradio antenu za 2 metarski opseg namijenjenu neovisnom korištenju na nižem i višem dijelu banda, točnije na 144.200 MHz (H polarizacija) i 145.500 MHz (V polarizacija).

Autor antenu naziva “krojc yagi” s obzirom na njezin izgled, iako je ovdje riječ o svojevrsnoj simbiozi dvije potpuno odvojene antene na istom nosaču. Naime, ove dvije yagice osim različitih polarizacija imaju drukčije rezonantne frekvencije i neovisno napajanje.

Za svaku pohvalu su tehnički crteži i priloženi grafikoni generirani računalnim programom Yagimax 3.0 od kolege K4VX. Šteta je što nema fotografija gotove antena, podataka o SWR-u, niti stvarnih dijagrama zračenja, no što je tu je… Riječ je o radioamaterskom projektu koji bi mogao zainteresirati nekoga tko voli nedjeljom poslije podne DX-irati na CW i SSB dijelu opsega, ponajviše čavrljati na FM-u i repetitorima, te ponekad odaslati dopplerom pomaknute signale u nebo do nekog od brojnih satelita što kruže oko Zemlje.

yu1os_krojc_yagi_v

Dodajmo i to kako ova “križana yagica” ima preko 13 dBi pojačanja, načinjena je od aluminijskih elemenata promjera 5.5 mm. Savijeni dipol je napravljen od Cu cijevi promjera 8 mm koji se napaja preko dobro poznatog 1/4 transformatora impedancije (balun) koji svaki UKV-aš, ako imalo drži do sebe, znade napraviti zatvorenih očiju. Znate ono lambda polovina puta faktor skraćenja… Smile

Miša, 9A4TA

Izvor: qsl.net

6 Comments

 1. 9A6NDD says:

  Zanimljivo rješenje, dvije muhe jednim udarcem 😉

 2. 9A7DRI says:

  Očito se radi o dobroj anteni za obje polarizacije.
  Nažalost neki dan sam kupio aluminij za gradnju yagi antene sasvim drugačijih dimenzija tako da otpada gradnja ove antene.
  Da su u bar ove šipke od 5 mm umjesto tih 5,5 mm.

 3. 9A9L says:

  Ništa se bitno neće promjeniti sa 5 umjesto 5.5 mm.

 4. YT1AWW says:

  Nemam mnogo price na okoje ok verovatno i dobro radi samo kadbih imo i dimenzije sklepobije za TREN OKA HAJ pozdrav kolega Mica QTH Branicevo Istocna srbija

 5. 9A4TA says:

  YT1AWW ispod teksta imaš galeriju sa 11. nacrta, opisa, i na kraju dimenzije…

 6. YT1AWW says:

  nemam komentar radi fenomenalno i podesiosam tacno na 145.00 SWER1.1 DO 1.2

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL