9aff-012_9a9c_9a1dx

Programi diploma WFF i 9AFF potaknuli su nas da posjetimo pojedine predjele naše prekrasne domovine. U većinu njih vjerojatno nikada niti ne bismo zakoračili da se nismo odlučili barem za vrijeme tih malih izleta maknuti iz „fotelja i udobnosti“ koje su se mukotrpno, kontinuirano i sustavno stvarale u proteklih 40 godina. Radioklub „Jan Hus“ Daruvar ima bogatu primopredajnu, konstruktorsku i ARG prošlost, a uvijek se nastojalo biti ukorak s aktualnim zbivanjima u radioamaterskom pokretu. Kvalitetni rezultati nemali broj puta nisu izostali, jer se svemu pristupalo s velikom dozom entuzijazma, ozbiljnosti i odgovornosti.

9aff-031_sasa-9a3nm_franjo-9a6m_tom-9a5to

Tako smo u jesen prošle 2010. godine prepoznali program 9AFF kao nešto najaktualnije na radioamaterskim opsezima te smo odlučili unutar njega dati svoj doprinos u svojstvu aktivatora referenci. U lov na reference smo krenuli neposredno prije toga te do današnjeg dana imamo kao 9A1CCY (najviše od radioklubova) odrađenih i potvrđenih 80 od mogućih 83 9AFF referenci. Nedostaju nam NP Krka, NP Risnjak te do ovoga trenutka još neaktiviran Specijalni šumski rezervat Javornik – Tisov vrh.

Možda nam se u  prvi mah činilo lako otići u nekakav portabl, ali zbog udaljenosti tih lokacija od mjesta našeg prebivališta od početka smo dosta ozbiljno krenuli s proučavanjem kako doći do pojedine lokacije, dizajniranjem rezonantnih antena, prikupljanjem ostale potrebne opreme te usklađivanjem naših slobodnih termina za odlazak na svaku aktivaciju. Cilj je bio vrhunski odraditi svaku aktivaciju. Naravno, za svaku iduću smo bili iskusniji i uvijek se još nešto moglo poboljšati. Unatoč ograničenim resursima davali smo sve od sebe.

9aff-034_pileup

Najčešće smo koristili komunikacijski sustav koji se sastojao od dva radio uređaja napajanih el. energijom iz agregata, dvije antene: dipol za 7MHz (s kratkospojnikom za 10MHz) na njega je kasnije križno dodan drugi dipol za 18MHz te vertikalna antena s četiri radijala za 14MHz s mogućnošću preklapanja na 10MHz. U početku smo dnevnike rada vodili u elektroničkom obliku, a kasnije zbog jednostavnosti na papiru. Aktivnosti su se odvijale na 40m, 30m, 20m, i 17m opsezima fonijom i telegrafijom s dva uređaja istovremeno. Kako smo nastojali zbog racionalizacije troškova u istom danu aktivirati po dvije reference, aktivnost je bila ograničena na tek nekoliko sati. Ipak i u tako kratkom vremenu nemali broj puta smo odradili 500+ veza s pojedine reference. Ponekad su pileupovi bili tako veliki da se moralo primijeniti način rada prozivanja po brojevima. Jer kada odjednom pozove više od deset stanica, a tek poneka sluša ono što se dešava kada pusti mikrofon, teško je na brzinu i točno ostvariti ono što i aktivatori i lovci žele, a to je uspostavljanje međusobne veze. Na ekspedicije smo uglavnom išli jednim osobnim vozilom, pa se ispostavilo da su „tri mušketira“ optimalan broj operatora kako bi se što jednostavnije postavilo ono što je potrebno za rad, a kada on započne, operatori bi se s lakoćom prema potrebi izmjenjivali.

9aff-048_prle_9a2uk_i_tisuce_komaraca

Prilikom svake od 21 aktivacije (20 referenci) korištena je pozivna oznaka 9A5Y/p, a kao operatori su sudjelovali 9A1DX – Đuro, 9A2UK – Prle, 9A3LG – Zvonko, 9A3NM – Saša, 9A4KW – Kiko, 9A5TO – Tom, 9A6M – Franjo, 9A7WA – Mirko i 9A9C – Đuro. Održano je gotovo 10.000 veza, naravno, uz veliki postotak s lovcima iz 9A. Iako se sve veze potvrđuju preko e-loga počeo je pristizati veliki broj QSL kartica, tako da smo dizajnirali prigodnu QSL-ku s 9A5Y/p znakom.

Iskreno se nadamo da ćemo povremeno i dalje guštati u takvim ležernim prigodama, a ako slučajno dođe do nekakve katastrofe imamo praktično iskustvo kako na brzinu uspostaviti te trajno osigurati neovisnu komunikaciju iz bilo kojega dijela RH na dobrobit onih kojima bi takva pomoć bila potrebna.

Naravno, teško je u jednom ovakvom kratkom članku opisati sve proživljene (ne)zgode u divljini i ujedno ljepoti prirode, stoga ako još niste, isprobajte sami! 44!

Fotografije: 9A1CCY/9A5Y
Tekst: Tom – 9A5TO