rz9ozo_v

Ima li ijedan HAM koji se na spomen Aljoše i Igora iz obiteljskog radio kluba RZ9OZO nije raznježio kada je čuo njihove glasove nošene elektromagnetnim valovima, troposferskim ionizacijama izazvnih solarnim pjegama, bakljama i vjetrovima?

A ne, nisu to obični piskutavi glasovi kakve čujemo svaki dan. To su iznimno mladi radioamateri koji bez problema kontroliraju pileup, koji osim na ruskom jeziku veze održavaju na engleskom, i često svojim ponašanjem pokazuju da mogu biti uzor starijim kolegama, pa i više od toga…

Ako do sada niste odradili QSO sa ovim radiolimačima, prvo pogledajte, točnije poslušajte, kako zvuči RZ9OZO na opsegu, a zatim prestanite biti sami sebi dovoljnima i krenite u akciju!

Bez obzira na to imate li vlastitu djecu, unuke, nećake ili klince iz susjedstva, predškolske ili može biti školske dobi – trebate organizirano krenuti u akciju obuke za “A” razred!

Sada se vi pitate, a zašto odmah “A” razred – zar ne bi trebali prvo polagati za “P”?

Pa ne bi… jer to prema postojećem zakonu uopće nije moguće. Zakonodovac je sve lijepo smislio – sebi su podijelili zasluge i dobre pozivne oznake, a klincima ograničili polaganje i korištenje radio uređaja. Pri tome su mnogi doživjeli kolektivnu amneziju na činjenicu da su svi sa položenim “E” razredom bez ikakvoga teoretskog znanja i praktičnog iskustva (osim onoga na CB-u i FM-u) preko noći dobili na poklon “A” razred!

Pa zašto onda sva ta nevina i neiskvarena dječica, tj. budući radioamateri i naše uvažene kolege, ne bi u život zakoračila sa dvoslovnim ili još bolje jednoslovnom oznakom?

Ima znatan broj onih koji su zahvaljujući vojnoj obuci dobili na poklon “C”, a zatim i “B” razred da bi potom dobili dvoslovne oznake, a da nikada niti jednu vezu nisu održali – niti u radio klubu, niti u domu svome, niti će se to ikada promijeniti.

Budimo otvoreni i priznajmo da je starcima ionako dosadno u životu, odnosno imaju slobodnog vremena na pretek (ne piju, ne puše, ne kockaju, ne jure žene) pa mogu izgovarati dugačke pozivne oznake. Wink S druge strane mališani troše puno vremena na spavanje, igru i učenje stoga im treba odmah u startu udijeliti kratku i nadasve slatku pozivnu oznaku.

Tko je za – neka digne ruku! Oho pa zar baš svi  tako misle… vidim tu i one što stalno šute i prave se da imaju važnijeg posla…

Ovime prestaje važiti stari i primitivni zakon koji ne dopušta mlađima od 12 godina pristupanje ispitu za amaterskog radio operatora! Drage HAM kolegice i kolege – iskrene čestitke i puno sreće u daljnjem radu. Napokon ste pokrenuli stvar sa mrtve točke… Još kada biste počeli štancati klince i klinceze bili bi nas k’o Rusa i mogli bismo krenuti sa oznakama tipa: 9AA1A, 9AA1B, 9AA1C…Smile

73 Miša, 9A4TA

2 thoughts on “Obiteljski radio klub RZ9OZO”
  1. Vrlo lijep prilog Miša.
    Piskutavi glasić koji već sasvim dobro vlada engleskim jezikom dokaz je da je naš hobi najbolji put za učenje stranih jezika…
    Slažem se da je birokracija kod nas “pojela” sav optimizam i mogućnosti da se popularizira naš hobi, ali treba ustrajati…
    Još jednom – jaaaako lijep prilog!
    73 de 9A3BCZ

  2. Svaka čast za ova dva klinca, ovo je dokaz da djeca jako brzo uče! A kod nas za oznake i razrede polaganja – No comment!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *