rz9ozo_v

Ima li ijedan HAM koji se na spomen Aljoše i Igora iz obiteljskog radio kluba RZ9OZO nije raznježio kada je čuo njihove glasove nošene elektromagnetnim valovima, troposferskim ionizacijama izazvnih solarnim pjegama, bakljama i vjetrovima?

A ne, nisu to obični piskutavi glasovi kakve čujemo svaki dan. To su iznimno mladi radioamateri koji bez problema kontroliraju pileup, koji osim na ruskom jeziku veze održavaju na engleskom, i često svojim ponašanjem pokazuju da mogu biti uzor starijim kolegama, pa i više od toga…

Ako do sada niste odradili QSO sa ovim radiolimačima, prvo pogledajte, točnije poslušajte, kako zvuči RZ9OZO na opsegu, a zatim prestanite biti sami sebi dovoljnima i krenite u akciju!

Bez obzira na to imate li vlastitu djecu, unuke, nećake ili klince iz susjedstva, predškolske ili može biti školske dobi – trebate organizirano krenuti u akciju obuke za “A” razred!

Sada se vi pitate, a zašto odmah “A” razred – zar ne bi trebali prvo polagati za “P”?

Pa ne bi… jer to prema postojećem zakonu uopće nije moguće. Zakonodovac je sve lijepo smislio – sebi su podijelili zasluge i dobre pozivne oznake, a klincima ograničili polaganje i korištenje radio uređaja. Pri tome su mnogi doživjeli kolektivnu amneziju na činjenicu da su svi sa položenim “E” razredom bez ikakvoga teoretskog znanja i praktičnog iskustva (osim onoga na CB-u i FM-u) preko noći dobili na poklon “A” razred!

Pa zašto onda sva ta nevina i neiskvarena dječica, tj. budući radioamateri i naše uvažene kolege, ne bi u život zakoračila sa dvoslovnim ili još bolje jednoslovnom oznakom?

Ima znatan broj onih koji su zahvaljujući vojnoj obuci dobili na poklon “C”, a zatim i “B” razred da bi potom dobili dvoslovne oznake, a da nikada niti jednu vezu nisu održali – niti u radio klubu, niti u domu svome, niti će se to ikada promijeniti.

Budimo otvoreni i priznajmo da je starcima ionako dosadno u životu, odnosno imaju slobodnog vremena na pretek (ne piju, ne puše, ne kockaju, ne jure žene) pa mogu izgovarati dugačke pozivne oznake. Wink S druge strane mališani troše puno vremena na spavanje, igru i učenje stoga im treba odmah u startu udijeliti kratku i nadasve slatku pozivnu oznaku.

Tko je za – neka digne ruku! Oho pa zar baš svi  tako misle… vidim tu i one što stalno šute i prave se da imaju važnijeg posla…

Ovime prestaje važiti stari i primitivni zakon koji ne dopušta mlađima od 12 godina pristupanje ispitu za amaterskog radio operatora! Drage HAM kolegice i kolege – iskrene čestitke i puno sreće u daljnjem radu. Napokon ste pokrenuli stvar sa mrtve točke… Još kada biste počeli štancati klince i klinceze bili bi nas k’o Rusa i mogli bismo krenuti sa oznakama tipa: 9AA1A, 9AA1B, 9AA1C…Smile

73 Miša, 9A4TA