Darko Rusman je kolegama na HAM opsezima poznat kao: E70A, J28AA, 603A, 4O3AA i 9A7WW, a u prošlim vremenima ga pamtimo i kao: J28OO, T95A, VE7/T95A, YU4DR i YU4WDR.

Darko je od nedavno svoju dugogodišnju QRL lokaciju (J28AA) zamijenio za miran život u matičnom QTH gdje uživa plodove svog rada i javlja se pod pozivnom oznakom E70A, odakle nam dolazi slijedeće izvješće.

Još uvijek stanujem u centru Lukavca i nema teoretske šanse da na krov zgrade postavim bilo kakvu antenu. Trenutačno imam samo dipol za 80m opseg i čekam sunčano vrijeme kako bih i tu antenu skinuo sa krova. Upravo zato koristim svaku prigodu za odlazak na portable lokaciju.

Tijekom prvog vikenda u ožujku mjesecu boravio sam na jednom pustom brdu cca 450m/nv u okolini Lukavca i to sam-samcat u automobilu, pokraj groblja, sa agregatom i 7 el. DK7ZB antenom. Zbog hladnoće sam jedva dočekao jutro da pokupim opremu i pičim kući. 😉

Za WPX SSB, sam napravio 5 el. za 28MHz na 6m boom-u (slika u prilogu) i ponovo u planinu na Konjuh. Sa spomenutom antenom, Elecraft K3 (100W) uspio sam odraditi 1.250 veza. Nažalost napravio sam pogrešku i podigao antenu na 15m visine, a nisam pripremio “niski” dipol tako da sam propustio veze sa “lokalnim” EU stanicama. U petak je bilo kišovito vrijeme, (čitaj zajebancija) kad sam podizao antenu na stup, a u nedelju lijepo i sunčano vrijeme na planini. Uglavnom, super iskustvo uz “ručno” rotiranje antene trčanjem sa komadom konopca okolo stupa. 🙂

e70a_28MHz

U travnju mjesecu sam posjetio susjeda E77EZ na jezeru Modrac (otprilike 10km od matičnog QTH) gdje smo na brzinu postavili aluminijske cijevi kao stup i na njemu 13 el. DK7ZB za 432Mhz i 7 el. DK7ZB za 144MHz. Nekoliko sati sam radio u “activity” i isprobavao minijaturni rotator.

e70a_144_432

Prvi svibanj provodim sa kolegama E74O & E77EZ i njihovim obiteljima uz roštilj. S obzirom da su meterolozi najavili kišu i mogući snijeg na planinama, nakon praznika rada, Huso – E77EZ (DL5KBA) i njegova supruga Tahira E73DGT ponovo me pozivaju da budem njihov gost i radim VHF/UHF sa njihovog imanja na jezeru Modrac.

Međutim, u petak (02.05.2014.) ujutro vrag mi nije dao mira, te sam krenuo prema Kladnju i dalje prema vrhu planine Konjuh. Cesta je u jako lošem stanju, planinski makadam ispran kišom i sa nabujalim potocima. Na nekoliko mjesta, na putu leže polomljene grane drveća i komadi kamenja koje uspijevam pomaknuti. U konačnici stižem na lokaciju JN94GG na kojoj je prije nekoliko godina ekipa iz našeg radio kluba E71GJS (ex. YU4GJK) postavila metalni kontejner na vrhu kote 1.328m/nv, a 50-tak metara ispod vrha se nalazi drvena baraka koju smo izgradili prije više od dva desetljeća.

e70a_2

Nekoliko dana prije natjecanja sam na brzinu sagradio dvije antene po 8 elemenata prema nacrtima od YU7EF na boom-u 4m, kojeg rastavim na 2 x 2m i sve antene spakiram u mali auto Kia Picanto!

Nažalost tek po dolasku na kotu, sam primjetio da je upravljačka kutija za rotator ostala u stanu. 🙁

Kako bih umanjio trčanje oko stupa i okretanje antena pomocu konopca, odlučio sam jednu antenu postaviti na rešetkasti stup i fiksirati je prema S5, a drugu antenu postavljam na fibeglas šipke i fiksiram u pravcu YO.

e70a_1

Za 432MHz, na brzinu postavljam 13 el. DK7ZB na nosač za SAT antenu koji je zavaren na kutu kontejnera. Uređaj je Kenwood TS-2000-x. Vremenske prilike se pogoršavaju, počinje grmljavina, kiša i opet kiša. Odustajem od postavljanja antene za 1296MHz. 🙁

Počinje kontest i prijem radio postaja je super. Peklopnikom odabirem antene odnosno smjerove i ne pomišljam na izlazak izvan kontejnera kako bih okretao antene.

e70a_5

Nažalost na 144MHz aktivnost nije kao ranijih godina. Tijekom natjecanja sam izvrsno primao vrlo snažne signale pojedinih DL postaja ali ih sa 100W ne uspijevam dozvati (DL0BA & DL0STO). Čak sam čuo i dvije SV stanice (dok ih je radio HG3X).

Za vrijeme natjecanja “šaram” malo na 144 MHz, pa malo na 432MHz. Na CW je bila slaba aktivnost. Očekivao sam da će se iza ponoći pojaviti OK1 stanice, ali ništa od toga pa sam otišao na spavanje. Ustvari pokušao sam zaspati jer vani pada kiša i bjesni oluja.

Ujutro oko kontejnera sve bijelo – snijeg i niska temperatura…

e70a_3

Sve manje razmišljam o kontestu, no ipak slušam i radim poneku vezu. Počinjem pakiranje osobnih stvari i oko podneva gasim radio uređaj, na brzinu skidam i rasklapam antene. Oko 14:00 sati krećem sa kote nizbrdo. Imao sam sreću jer kiša i snijeg nisu puno povećali nivo potoka, koji na 3-4 mjesta presjeca cestu, te nakon dva i pol sata vožnje i pređenih 70 km – stižem kući.

Summary:

  • 144Mhz – 136 veza, avg 317km, ODX DR1H – 817 km
  • 432Mhz – 28 veza, avg 350km, ODX OK2A – 807 km

Zadovoljan sam odlaskom u “portable” kao i sa urađenim vezama, a pogotovo što sam nosače antena mogao sklopiti na dužine od po 2m i ugurati u automobil, a ne kao ranijih mjesec dana kada sam morao voziti nosače antene kroz otvoreni prozor. HI

e70a_4

Trenutačno razmišljam o novoj anteni za naredni “activity” period tijekom ovog mjeseca – vjerovatno 11 el. LFA od G0KSC.

73 Darko, E70A