ea9k_9a4ta_p

Mnogi DX-eri bez problema uspijevaju odraditi na tisuće veza izgovarajući ili tipkajući pozivnu oznaku, raport i druge sitnice (CQ, QRZ, CFM, TU) ali kada je popunjavanje QSL kartica na redu tada pribjegavaju zamjenskim rješenjima i naljepnicama.

Razumljivo je da nisu baš svi motivirani ili sposobni ispuniti prekobrojne QSL-ke ali niti ružne etikete nisu rješenje ovoga problema! Uvjereni smo da baš svaki radijski operator koji  ima nekoga u obitelji tko bi to mogao učiniti dragovoljno ili u najgorem slučaju DX-er može angažirati kakvog školarca ili još bolje studente iz susjedstva koji će rado ispunjavati kartice uz odgovarajuću financijsku nadoknadu.

Ima i drugih, davno prije osmišljenih rješenje za lijene DX-ere. Naime, umjesto upisivanja svih  podataka na QSL-ku, moguće je dizajnirati karticu na kojoj se ne mora ništa drugo pisati osim pozivne oznake korespondenta! Svi relevantni podaci se jednostavno mogu označiti metodom zaokruživanja ili stavljanja “x” u prazna polja. Iako su takve QSL kartice malo prenatrpane, u odnosu na uobičajene, takvo rješenje je puno bolje od nehumanih naljepnica koje mogu otpasti kada se ljepilo osuši.

ea9k_9a4ta_z

U redu, svima je jasno da velike DX ekspedicije sa više desetina tisuća održanih veza, zasigurno neće popunjavati kartice rukom. U tom slučaju treba prilagoditi dizajn kartice, tako da naljepnica sjedne na “svoje mjesto”, a QSL-ka u cijelosti ispuni očekivanja primatelja uz minimalne napore od strane pošiljatelja.

Miša, 9A4TA