ms_procedura_v

Za prijevod i objavu ove MS (Meteor Scatter) QSO procedure, odlučili smo takoreći na brzinu, s obzirom da u EU ima operatora koji nisu najbolje informirani, iako je moguće da su samo traljavi ili krivo obaviješteni. Kako se takve stvari ne bi događale i na ovim prostorima, odlučili smo djelovati preventivno i objaviti zadnju nama dostupnu proceduru usvojenu u  Davosu 2005. godine od strane IARU Regioan 1. Ako znate za neku noviju slobodno nam dostavite link pa ćemo napraviti odgovarajuće izmjene.

MS QSO postupak ima za cilj pojednostaviti i ubrzati kompletiranje radijskih veza refleksijom od ioniziranih meteorskih tragova.

Dogovorene i slučajne veze

 • Unaprijed dogovorena MS veza (sked) je ona u kojoj su poznati svi parametri osim raporta (pozivne oznake, frekvencija, vrsta rada, vrijeme trajanja pokušaja, periodi). Veza se zakazuje putem europskog VHF net-a na frekvenciji 14.345 MHz ili na internetu.
 • Slučajna MS veza (random) ostvaruju se standardnim CQ pozivom sukladno band planu za određeni VHF opseg.

Usklađivanje vremena

Prije bilo kakve MS aktivnosti potrebno je precizno uskladiti vlastiti kronometar tako da  odstupanje  bude manje od 1 sekunde u odnosu na pouzdani izvor točnog vremena. Bilo koje odstupanje vremena smanjuje šanse za kompletiranje veze, povećava pomutnju i smetnje zbog različitih perioda odašiljanja. Vrijeme treba usklađivati što češće sa vremenskim etalonima na internetu, u slučaju nužde može poslužiti GPS vrijeme, teletekst ili telefonski govorni automat.

Trajanje odašiljanja (periodi):

 • CW – 90 sekundi
 • SSB – 60 sekundi
 • MGM – 30 sekundi

Usklađivanje odašiljanja

Radioamaterske postaje iz Hrvatkse i istočne Europe koriste prvi period za emitiranje, a iz centralne i zapadne Europe drugi period. Npr. postaja iz Austrije emitira prva kada radi sa postajom iz Engleske. Ista postaja iz Austrije emitira druga kada radi sa postajom iz Rumunjske. U osnovi vrijedi pravilo da postaje sa juga ili sa istoka koriste prvi period, a postaje sa zapada ili sjevera drugi period. Nadalje, svi MS operatori na jednom području trebaju uskladiti odašiljanje kako bi se smanjile interferencije i međusobne smetnje.

Trajanje veze

Svaki pokušaj uspostave MS veze predstavlja zaseban pokušaj. Nije moguće napola odraditi vezu i nastaviti je drugi put.

Frekvencije

 • Dogovoreni kontakti – Unaprijed zakazane veze mogu se raditi na bilo kojoj frekvenciji sukladno band planu. Ne preporuča se korištenje popularnih i random frekvencija za dogovorene veze.
 • Slučajni kontakti – Frekvencija za CQ određena je band planom IARU Region 1.

QSY frekvencije za MGM

Tijekom meteorskih potoka stvara se velika gužva i smetnje na random frekvencijama. Kako bi se smanjile interferencije za uspješno kompletiranje veze nužna je primjena QSY metode. Tijekom CQ poziva postaja odašilje i prijemnu frekvenciju u kHz gdje će nastaviti sa radom.

QSY postupak kada pozivamo na random frekvenciji:

 • Odaberite slobodnu frekvenciju za slušanje i kasniji nastavak QSO.
 • Odašiljanje na random frekvenciji započinjete slovima CQ sa dodatkom tri broja u kHz koja označavaju frekvenciju na kojoj ćete slušati po završenom emitiranju.
 • Tijekom perioda predviđen za prijem, osluškujete frekvenciju upisanu iza slova CQ.
 • Kada vas netko pozove ne vašoj prijemnoj frekvenciji, obustavljate svaku aktivnost na random frekvenciji i selite (QSY) na drugu gdje nastavljate sa radom.

QSY postupak kad odgovora na poziv:

 • Primate na frekvenciji predviđenoj za random veze.
 • Kada ste uspješno primili CQ sa naznačenom prijemnom frekvencijom u kHz i pozivnom oznakom, privremeno podesite radio uređaj u SPLIT način rada kako biste odaslali odgovor na prijemnoj frekvenciji pozivatelja.
 • Slijedećih nekoliko perioda i dalje treba slušati na random frekvenciji, a odašiljati na prijemnoj frekvenciji pozivatelja, jer je moguće da pozivatelj nije odmah primio vaš odgovor.
 • Zatim treba isključiti SPLIT način i nastaviti sa radom na drugoj frekvenciji (QSY) koja je naznačena tijekom CQ poziva od strane pozivatelja.

Kompletan prijevod možete preuzeti u pdf obliku ako škljocnete ovdje.

 Miša, 9A4TA
Izvor: iaru-r1.org