Formula za određivanje duljine žice za Inverted Vee dipol glasi “143 ÷ frekvencija (MHz) = dužina (m)”. Inverted Vee antenu potrebno je skratiti od 2 do 5%, ovisno o kutu u odnosu na horizontalnu ravan. Iako impedancija dipola u slobodnom prostoru iznosi 75Ω, kod Inverted Vee antene ona je niža i iznosi približno 50Ω zbog utjecaja tla.

Autor M0UKD navodi da se Inverted Vee antena može napajati direktno ili preko 1:1 baluna. Savjetujemo svima, a posebno onima koji će antenu koristiti u naseljenom mjestu da u samogradnji načine jednostavan i efikasan “Choke balun” koji će uspješno eliminirati parazitske oscilacije na opletu koaksijanlog kabela i tako smanjiti smetnje kod susjeda ali i na vlastitoj aparaturi. Balun najednostavnije možete načiniti od PVC cijevi promjera 75 mm na koju namotate 20-ak zavoja RG-58 koaksijalnog kabela.

 

 

Izvor informacija: m0ukd.com

Miša, 9A4TA

One thought on “M0UKD: Izračun Inverted Vee antene”
  1. Hvala Misa na poveznici.
    Inverted Vee je vec gore. Prije izracunavanja po formuli 143/f (MHz), napravio sam po svom izracunu za 80m Inverted Vee duljine 2×20,15 m sto je po izracunu sa stranice oko 5 cm dulje.
    Antena ispitana u radu , samo jos da i nauka potvrdi praksu .Stigao je postom mali Pan instrument ( tnx Berislav 9a1bm ) pa cu imat barem SWR podatak .
    73de9a2ki&co sa obronaka Dilj-gore ( nekad je bilo more)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *