9a6ndd_alpe_adria_m

Uvijek mi nekako lijepo zvuči „Alpe Adria“! Valjda zato što su mi kao planinaru alpe vrlo interesantne i privlačne, a ovo adria zvuči onak nekak za godišnji odmor i ljenčarenje. Ali kako sam i radioamater, kontest „Alpe Adria“ zvuči baš izazovno. Prvi od dva „Alpe Adria“ kontesta je onaj UHF/SHF di se radi na 432 Mhz ili na više. Za 432 Mhz imam IC706MkIIG koji daje maksimalnih 20W na toj frekvenciji, a i antena je tu, 14 elemenata po DK7ZB.

O lokaciji sam razmišljao duže vrijeme i odabir je pao na jednu livadu s zagorske strane Medvednice. Otvorena je prema OK, OM, DL, OE stanicama, a s te strane smo očekivali i najveću aktivnost. Ekipa je standardna, Srećko 9A5BS i ja, a ovaj puta nam se pridružila i XYL Adrijana 9A3DEE. 

9a6ndd_alpe_adria_v2

Dakle, nedjelja 17.06.2012. rano buđenje i pravac Medvednica. Na ciljanoj livadi pronalazimo pogodnu lokaciju s pristojnim hladom. Situacija je o.k jer krave nisu ovaj dan na ispaši na ovoj livadi. Postavljamo antenu, uređaj, mjerimo SWR i oko 9.15 (loc) krećemo s radom. Prvih dva sata ide lijepo, dvadeset i nešto veza u logu i nije loše. Slušamo i druge i tu smo negdje. Naravno, s stanicama kao što su S57C se ne možemo mjeriti. Negdje oko 10 sati nas posjećuje i Glavni nadzornik PP Medvednica s svojim kolegom, kojima smo uredno najavili naš posjet. Malo smo popričali, oni vidjeli da je sve u redu i ubrzo nas napuštaju. Mi nastavljamo dalje.

Sve teže i teže je odraditi novu postaju, ali kako čujemo tako je i kod drugih. U posjet nam dolazi i kolega Dražen, koji nam je već jednom prije pomogao postavljati antene. On je došao pješaka, planinareći, a možda ga zarazimo i radioamaterizmom (ipak je u JNA prošao obuku za telegrafistu, hi). Oko 16.15 pada odluka da prestajemo s radom. Održali smo 38 veza i mi zadovoljni. Bilo je bitno sudjelovati i da se pozivni znak Radio kluba Hrvatska Flora Fauna 9AFF – 9A1CZG ponovo čuje u kontestu.

9a6ndd_alpe_adria_v

I što je poanta ove kratke priče? Za sudjelovati i uživati u kontestu nisu uvijek potrebne „bijesne“ antene i pojačala. Za početak ide i s skromnom opremom. S vremenom će doći wati, kilowati, predpojačala, nebrojeni broj elemenata na antenama, sve viši i viši bandovi… Ali treba s nečim krenuti, stjecati iskustvo i pronaći dobru lokaciju. Mi se za sada seljakamo kao nomadi, tražeći onu pravu.

Pozdrav svima i čujemo se u nekom narednom VHF/UHF/SHF kontestu! Sigurno opet u „Alpe Adria“ 05.08.2012. na 144 MHz.

73 de 9A6NDD