icom_computer_interface_ic-746pro_ic-7400

Kolega Martin – 9A3GE potaknuo me na istraživanje stanja tehnike i potrebnih dijelova za samogradnju računalog interfejsa, kojim bi se povezalo Notebook računalo i radio uređaj tipa Icom IC-746PRO, odnosno europsku inačicu istog uređaja IC-7400. Cilj mi je sagraditi interfejs i isprobati WSJT software za održavanje radijskih veza posredstvom, odnosno refleksiojom, od meteorskih tragova.

Uslijedilo je podulje “guglanje” u potrazi za gotovim rješenjem, ali i za računalnim softverom koji bi omogućio crtanje jednostavne elektroničke sheme za potrebe ovog teksta.

Naoko rutinska potraga, ubrzo se pretvorila u noćnu moru koja je rezultirala instaliranjem i isprobavanjem većeg broja računalnih programa kojim bih nacrtao shemu i pomogao budućim konstruktorima ako požele nešto publicirati na portalu “QRZ.com.hr”.

U konačnici sam odabrao računalni softver sPlan proizvod njemačke tvrtke ABACOM. Program je namijenjen za crtanje elektroničkih shema, a demo inačica omogućuje funkcionalno crtanje uz ograničenje spremanja i ispisa gotovih shema. Za licenciranje je potrebno izdvojiti 39,90 € što predstavlja uistinu maleni iznos za ovakav vrhunski računalni softver. Ako želite izrađivati pločice ABACOM u ponudi ima Sprint-Layout i cijelu paletu programa za elektroničare po vrlo pristupačnim cijenama.

Ako u demo inačici programa sPlan nešto iscrtate dovoljno je pritisnuti tipku “Prt Scr” za spremanje sadržaja zaslona u priručnu memoriju odakle je lagano možete uvesti (New From Clipboard) u bilo koji program za obradu grafike i spremiti na računalo, odnosno ispisati na pisaču.

Icom Computer Interface sam odlučio sagradi u home-made izvedbi (kako i dolikuje radioamaterim) pri čemu je za osnovu odabran uradak kolege Romana – RU3UJ. Potrebne sitnice naručene su Electronic Centru i uskoro slijedi praktična realizacija i eventualne korekcije. S obzirom da većina modernih računala nema 9 pinski RS-232 priključak potencijalni samogarditelji trebaju nabaviti “USB 2.0 to 9 pin RS232 COM Port Serial Adapter Cable” koga na ebay.com možete sa dostavom iz USA dobiti za manje od 60 kuna.

Miša, 9A4TA