Pojavu računalnih programa za dizajn i optimizaciju antena iskoristili su brojni radioamateri, i pokušali proračunati neku svoju idealnu antenu. Nažalost ili na sreću tek su rijetki uspjeli u tom naumu.

Naime, niti jedan računalni program (pa tako ni turbo poznati EZNEC) nije svemoguć odnosno predstavlja tek alatku za rad koja punu snagu pokazuje u majstorskim rukama. Pri čemu su “majstorske ruke” tek sinonim za inženjere koji se izvrsno razumiju u fiziku, matematiku i mehaniku. U protivnom bismo imali dizajnera antena koliko i radioamatera. 😉

Ne zaboravimo – nije dovoljno kupiti aparat za varenje – potrebno je prevaliti dugačak put put do atestiranog varioca. Upravo stoga ne čudi da radioamaterski svijet danas ima samo nekolicinu poznatih i priznatih dizajnera među kojima se ističe dvojac YU7EF i G0KSC, a svi drugi zajedno nisu polučili niti polovicu njihovog uspjeha u antenskom stvaralaštvu. 🙂

vk4adm-g4cqm

Bez obzira na sve – naš kolega Derek Hilleard – G4CQM je na svjetlo dana tj. interneta iznjedrio pozamašan broj svojih Yagi antena, složenih u programu 4NEC2 iako autor eksperimentira i sa drugim programima za optimizaciju (YO7-Pro).

G4CQM je između ostaloga osmislio i novi FLOWA koncept koji ima nestandardni raspored parazitskih elemenata (nekoliko nekovnecionalno raspoređenih direktora ispred radijatora i ostatka konvencioanlno poslaganih elemenata) čime se postiže veća propusnost i stabilnost antene.

double-tier-flowa-g4cqmClick th

Derekov antenski opus broji približno 40 Yagica dizajniranih za frekvencije od 50 do 1296 MHz ili u prijevodu za za 6m, 4m, 2m, 70cm i 23cm opseg, pri čemu se najviše pozabavio antenama za 50 i 144 MHz.

Miša, 9A4TA
Izvor: G4CQM