U drugom nastavku donosimo opis i karakteristike vrlo simpatične, u praksi lako izvedive Yagi antene, namijenje za rad na dva radioamaterska opsega, koja levitiraju između svih dobrih osobina kratkog vala (veliki domet) i ultrakratkih valova (male smetnje), dakako riječ je o 10 metarskom i magičnom 6 metarskom opsegu. Iako 28 MHz prema podjeli i band planu pripada kratkovalnom, a 50 MHz ultraktratkom dijelu elektromagnetskog spektra, i jedan i drugi opseg imaju više sličnosti no različitosti, htjeli mi to priznati ili ne. Wink

Upravo stoga je Martin – DK7ZB napravio simbiozi dvaju različitih ali bliskih svjetova, u obliku Open sleeve Yagi antene za 10 m + 6 m, koja ima izvrsne karakteristike na oba opsega.

Pažljivi su promatrači zasigurno odmah uočili da je pojačanje antene izraženo u dBd (dobit u dB u odnosu na stvarni fizički dipol) za razliku od drugih dizajnera antena koji izražavaju pojačanje u dBi (dobit u dB u odnosu na imaginarni točkasti izvor) čime se stvara dojam da je njihova antena bolja i ima veće pojačanje od konkurencije.

dk7zb_duoband_6_10_made_by_dh8bqh_1

Konkretno to znači da DK7ZB “Duoband Yagi for 10m and 6m” na 28MHz ima pojačanje od 4.84 dBd odnosno 6.99 dBi, a na 50MHz pojačanje od 6.78 dBd odnosno 8.93 dBi.

  • dBi = dBd + 2.15
  • dBd = dBi – 2.15

Kad tome dodamo duljinu nosača od samo 3.6 metara stvari postaju puno zanimljivije. Ovakvu antenu može okretati takoreći svaki ikada proizvedeni komercijalni antenski rotator počevši od najjadnijih TV inačica nadalje, odnosno bilo kakav elektromotor sa pužnim prijenosom u kućnoj radinosti sa ili bez kočnice.

dk7zb_duoband_6m_10m_10m_horizontal

Bez isticanja karakteristika ponaosob  za ovu antenu možemo slobodno reći da ubija najmanje četiri, možda čak i sedam muha jednim udarcem. Wink Tko ne vjeruje neka prebroji sve njezine dobre karakteristike i uvjeri se u istinitost ovih tvrdnji.

dk7zb_duoband_6m_10m_6m_horizontal

Elementi za 10 m opseg su izrađeni od kombinacije 20/16mm aluminijskih cijevi, a za 6 m opseg koriste se cijevi promjera 12mm. Element br. 3 je zračeći (radijator) i jedini mora biti izoliran od nosača. Napaja se direktno 50 omskim koaksijalnim kabelom odnosno preko Choke baluna (duljina kabela oko 1.5m).

Obratite pozornost na duljine elemenata u tabeli. Riječ je o polovici ukupne duljine svakog elementa!  Na primjer za izradu reflektora za 10 m antenu (Ref 10 m) trebate jedan komad aluminijske cijevi promjera 20mm duljine 2.000mm i dvije cijevi promjera 16mm duljine 1.740mm plus 150mm viška kako biste ugurali 16-icu u 20-icu. Dakle trebate 2.000mm x 20mm – 1 kom. i 1.890mm x 16mm – 2 kom. U konačnici kad sve spojite morate dobiti reflektor za 10 m opseg, duljine 5.480mm.

dk7zb_duoband_6m_10m_element_and_position

Martin na kraju dodaju: “Podešavanje najniže vrijednosti SWR-a na 6m opsegu se postiže mijenjanjem rastojanja 4. elementa od radijatora. Sve ostalo je čisti užitak u gradnji i DX-iranju, a to je upravo ono čemu težimo barem kada je riječ o našem hobiju. Smile

Miša, 9A4TA
Izvor: qsl.net/dk7zb
Foto: ilustracija