dk7zb_58el_antenna_for_144_and_432_mhz_by_sq9vpa

Došao je trenutak za predstavljanje umotvorina i rukotvorina našeg kolege koji se osim aktivnosti na opsezima bavi stvaralačkim radom: dizajnom i konstrukcijama HF i VHF antena. Dakako, riječ je o Martinu – DK7ZB, a od svih njegovih radova najviše su dojmljive upravo “Rukav antene” Smile odnosno “Open sleeve” koncept koji omogućuje konstruiranje zanimljivih duoband, pa čak i triband Yagi antena.

Slike i dijagrami iz prvog nastavka se odnose na duoband antenu, duljina nosača 1,5 metara, koja je namijenjena za rad na dva najinteresantnija UKV opsega 144 MHz i 432 MHz.

Uvjeren sam da će mnoge zainteresirati ovakav pristup posebice one sa slabijim rotatorom i sve koji namjeravaju raditi sa portable lokacija.

dk7zb_58el_antenna_for_144_and_432_mhz_gain

Iako se na spomen multiband antena mnogima diže kosa na glavi (s obzirom da se radi o kompromisu) nije teško izvesti zaključak kako upravo “Open sleeve” koncept pruža vrlo dobre performanse, posebice kada se problem promatra iz kuta “uloženo-dobiveno”.

DL7ZB Open sleeve Yagice su jednostavne za izradu jer koriste standardne aluminijske cijevi koje možemo kupiti u našim trgovinama, imaju solidnu dobit u dB, zadovoljavajući omjer naprijed-nazad (F/B), zanemariv SWR, impedanciju od 50 oma, čist dijagram zračenja, malu duljinu nosača i samo jednu točku napajanja – što bi jedan HAM-ovac više mogao poželjeti? Osim možda ića, pića i žena… Smile

dk7zb_58el_antenna_for_144_and_432_mhz_by_sq9vpa_2

Samo se radijator za 144MHz spaja preko “choke” baluna

Unatoč ljubavi na prvi pogled i očitim simpatijama, odmah treba raspršiti iluzije potencijalnim samograditeljima bez kvalitetnog alata ili sa manjkom strpljenja i preciznosti. Naime, kao i sve druge računalno optimizirane Yagice poput YU7EF ili G0KSC, tako su i DK7ZB antene iznimno osjetljive na promjer, duljinu i razmak između elemenata, stoga ih mogu graditi samo pedantni i vješti graditelji, a to je otprilike 100% radioamatera. Wink

Tabela ispod sadržava podatke za samograditelje koji vole raditi sa robusnim aluminijskim cijevima promjera 8 mm i 10 mm.

dk7zb_58el_antenna_for_144_and_432_mhz_element_position_8_and_10mm

Ako više volite raditi sa aluminijskim šipkama promjera 3.2 mm zacijelo će vas zanimati duljine i pozicije elemenata iz donje tabele.

dk7zb_58el_antenna_for_144_and_432_mhz_element_position_3.2mm

Ne zaboravite fotografirati tijek izrade, eventualno podešavanje i zapisati svoja opažanja kako biste podijelili dragocjena iskustva sa kolegama iz HAM zajednice, upravo na portalu “QRZ.com.hr”, a gdje drugdje!? Wink

Miša, 9A4TA
Izvor: qsl.net/dk7zb