Da se planinari i radioamateri ne razlikuju previše govori i ova malena reportaža nastala na jednom od najviših vrhova Papuka. Riječ je o Ivačkoj glavi koja se izdigla 912m/nv sa koje puca pogled na sve strane svijeta.

Prošlog vikenda (04/05/06. srpanj 2014.) su naše kolege iz Slavonskog broda – 9A1CRS naprosto okupirale ovaj turbo popularni vrh, pri čemu je sve to skupa više sličilo baznom logoru na Himalaji nego radioamaterskoj ekspediciji. 🙂 Još su samo snježne lavine i šerpasi nedostajali. 😉

Unatoč hrpi opreme razbacanoj svuda oko glavnog vigvama (wigwam) niti jednog trenutak nije bilo dvojbe o čemu se tu radi, s obzirom na četiri yagi antene, kablovima i agregatima, i poznatim zvucima CQ CONTEST 9A1CRS.

Radioamateri znaju da je riječ o VHF/UHF/SHF natjecanju “Hrvatski ljetni kup” koje se održava tijekom prvog punog vikenda u mjesecu srpnju i traje 24 sata, od 16:00 sati (subota) do 16:00 sati (nedjelja) po lokalnom vremenu, odnosno od 14:00 UTC do 14:00 UTC. U natjecanju se radi fonijom i telegrafijom (SSB, CW, FM) na frekvencijama od 144MHz i višim (432 MHz, 1.2GHz,…). Razmjenjuje se pozivna oznaka, raport, redni broj veze i QTH lokator.

Ovaj će članak čitati planinari i ljudi koji nisu bliski radioamaterima, pa je red da ih malčice informiramo, a ukoliko se zainteresiraju možemo im i tečaj za “P” razred upriličiti. 🙂

Autor ovog foto/video priloga je specijalno za posjetitelje portala “QRZ.com.hr” pohodio vrh Ivačka glava i to dan prije uobičajenog pohoda, kako bi snimio ove kadrove i prenio dio atmosfere radioamaterima koji nikada nisu bili u portablu, odnosno s ciljem upoznavanja “prostog puka” sa radioamaterskim aktivnostima.

Tijekom prvog susreta na vrhu – smiksali smo  planinare i radioamatere (vidi sliku iznad) s lijeva na desno: Dečko sa naočalama i planinarskim štapovima je Dino, čuče YL Vlasta i XYL Jasna OS & Jasna SL, stoje Mladen – 9A5KM, Miša – 9A4TA, Dejan – 9A4CW, Ico – 9A2KI. Jedino mi nije poznato ime momčića u desnom kutu. 🙁 Možda će netko od komentatora napisati ime budućeg HAM kolege sa šiltericom na glavi.  Dana 11.07.2014. saznajem ime mladog koelege Petar Galileo.  🙂

Dio atmosfere koja je vladala u baznom logoru naših CRS-ovaca kao i uvijek možete pogledati u našem video zapisu i fotogaleriji.

Nažalost zbog brojnih obveza nisam bio u mogućnosti boraviti sa dečkima više od 30-ak minuta, no i ovo je dovoljno za uvid u to što radioamateri rade na vrhovima.

U filmu kolegu koji se odaziva na ime Zrino, više sam puta oslovio sa Dino (ispičavam se) riječ je o HAM kolegi koji je položio davne 1998. godine i do danas je vjeran matičnom radio klubu. Na slici broj 12 s lijeva na desno su: Zrino, Miša – 9A4TA i Bojan 9A5ALC. Nažalost niti na jednoj slici se ne vidi mladi kolega Eugen – 9A3DPE koga je oko kamere nekim čudom zaobišlo (žao mi je).

Koga zanima može vidjeti kako je protekao susret 2011. godine na istom mjestu i istim odnosno sličnim akterima 🙂 ako klikne ovdje.

 Miša, 9A4TA