Da se planinari i radioamateri ne razlikuju previše govori i ova malena reportaža nastala na jednom od najviših vrhova Papuka. Riječ je o Ivačkoj glavi koja se izdigla 912m/nv sa koje puca pogled na sve strane svijeta.

Prošlog vikenda (04/05/06. srpanj 2014.) su naše kolege iz Slavonskog broda – 9A1CRS naprosto okupirale ovaj turbo popularni vrh, pri čemu je sve to skupa više sličilo baznom logoru na Himalaji nego radioamaterskoj ekspediciji. 🙂 Još su samo snježne lavine i šerpasi nedostajali. 😉

Unatoč hrpi opreme razbacanoj svuda oko glavnog vigvama (wigwam) niti jednog trenutak nije bilo dvojbe o čemu se tu radi, s obzirom na četiri yagi antene, kablovima i agregatima, i poznatim zvucima CQ CONTEST 9A1CRS.

Radioamateri znaju da je riječ o VHF/UHF/SHF natjecanju “Hrvatski ljetni kup” koje se održava tijekom prvog punog vikenda u mjesecu srpnju i traje 24 sata, od 16:00 sati (subota) do 16:00 sati (nedjelja) po lokalnom vremenu, odnosno od 14:00 UTC do 14:00 UTC. U natjecanju se radi fonijom i telegrafijom (SSB, CW, FM) na frekvencijama od 144MHz i višim (432 MHz, 1.2GHz,…). Razmjenjuje se pozivna oznaka, raport, redni broj veze i QTH lokator.

Ovaj će članak čitati planinari i ljudi koji nisu bliski radioamaterima, pa je red da ih malčice informiramo, a ukoliko se zainteresiraju možemo im i tečaj za “P” razred upriličiti. 🙂

Autor ovog foto/video priloga je specijalno za posjetitelje portala “QRZ.com.hr” pohodio vrh Ivačka glava i to dan prije uobičajenog pohoda, kako bi snimio ove kadrove i prenio dio atmosfere radioamaterima koji nikada nisu bili u portablu, odnosno s ciljem upoznavanja “prostog puka” sa radioamaterskim aktivnostima.

Tijekom prvog susreta na vrhu – smiksali smo  planinare i radioamatere (vidi sliku iznad) s lijeva na desno: Dečko sa naočalama i planinarskim štapovima je Dino, čuče YL Vlasta i XYL Jasna OS & Jasna SL, stoje Mladen – 9A5KM, Miša – 9A4TA, Dejan – 9A4CW, Ico – 9A2KI. Jedino mi nije poznato ime momčića u desnom kutu. 🙁 Možda će netko od komentatora napisati ime budućeg HAM kolege sa šiltericom na glavi.  Dana 11.07.2014. saznajem ime mladog koelege Petar Galileo.  🙂

Dio atmosfere koja je vladala u baznom logoru naših CRS-ovaca kao i uvijek možete pogledati u našem video zapisu i fotogaleriji.

Nažalost zbog brojnih obveza nisam bio u mogućnosti boraviti sa dečkima više od 30-ak minuta, no i ovo je dovoljno za uvid u to što radioamateri rade na vrhovima.

U filmu kolegu koji se odaziva na ime Zrino, više sam puta oslovio sa Dino (ispičavam se) riječ je o HAM kolegi koji je položio davne 1998. godine i do danas je vjeran matičnom radio klubu. Na slici broj 12 s lijeva na desno su: Zrino, Miša – 9A4TA i Bojan 9A5ALC. Nažalost niti na jednoj slici se ne vidi mladi kolega Eugen – 9A3DPE koga je oko kamere nekim čudom zaobišlo (žao mi je).

Koga zanima može vidjeti kako je protekao susret 2011. godine na istom mjestu i istim odnosno sličnim akterima 🙂 ako klikne ovdje.

 Miša, 9A4TA

4 thoughts on “9A1CRS na 912m/nv”
 1. Pozdrav ekipi iz Slavonskog Broda tj. 9A1CRS (moj prvi radio klub)

  73 de 9a6jrz

 2. Ovim putem se zahvaljujem kolegi Miši koji si je opet dao truda i napravio odličnu reportažu za radio klub i općenito za promociju radio amaterstva.
  Naravno, nema zamjerke za ime, ipak se nismo vidjeli 3 godine. Mladi kolega sa desne strane, budući ham operater, je sin od 9A2KI, Ice.
  73…
  Zrino

 3. Mišo mogao si mi baš malo isfotošopirati tu trbušinu!
  73 de 9A5KM

 4. Miša,
  Kao što pjesnik reče, nema veče sreče od toga kada ulo6eni trud i ostvareni rezultat prate jedno drugog…
  Cilj expedition-a je bio sa boljom opremom poboljšati rezultat iz 2011.
  Plasman u natjecanju nije bio prioritetni cilj, a i ponekad ovisi i o drugim učesnicima i kvaliteti opreme koju imamo i koju imaju ostali…
  Naravno da je lijepo vidjeti svoj pozivni na prvom mjestu 9A na 144MHz.
  Rezultat je postignut…
  Ako imam kao pisac ovih redaka pravo na ispunjenje jedne 6elje : volio bih da sada ne čekamo 3 godine, več da još u IARU 1. Region VHF-u ove godine pokušamo još poboljšati i rezultat i poboljšati opremu…
  Još bih zahvalio svim učesnicima natjecanja koji su nam se javili i naravno tebi Miša ( čitaj 9A4TA ) na sjajnoj reporta6i.
  73de9a2ki&co sa obronaka Dilj-gore
  ( u ime ekipe 9A1CRS )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *