50mhz_v

U trećem nastavku serijala zašto je KV odnosno UKV dobar ili loš, donosimo 10 razloga “za” UKV rad. Cilj nam je informiraiti buduće radijske operatore i pokušati potaknuti sve one što godinama  glumataju radioamatere na ovaj ili onaj način.

Ako bismo sve to što neki rade odnosno ne rade pobrojali mnogi bi se naljutili, a to nam nikako nije namjera. Želja nam je ukazati na sve ono što je dobro i lijepo, odnosno na negativne pojave i loše osobine pojedinih opsega. Koliko smo u tome uspjeli prosudite sami…

  1. Samogradnja antena na UKV-u dolazi do izražaja u znatno većoj mjeri nego na KV-u što je i razumljivo s obzirom na daleko manje fizičke dimenzije. Stoga uopće ne čudi da je upravo UKV pravi, pravcati eldorado za samograditelje i teoretičare antena. Nije na odmet podsjetiti na činjenicu da je antena najbolje pojačalo (na predaji i na prijemu) koja ne troši električnu energiju i ne radi nikakve smetnje. Dobit antene od 10-ak dB na UKV-u je mačji kašalj, na 3.5 MHz to je nemoguća misija.
  2. EME (Earth – Moon – Earth) po mnogo čemu predstavlja vrhunac bavljenja radioamaterskim aktivnostima. Tu prije svega mislimo na izradu kvalitetnog antenskog sustava sa minimalno 20dBi pojačanja koji ima mogućnost praćenja Mjeseca po azimutu i elevaciji, a pravi su sretnici tek oni koji mogu mijenjati i polarizaciju. Istina, zadnjih godina je napredak digitalija pomaknuo granice pa se mnogi igraju i glumataju mjesečare iako za to nije zaslužna ni njihova tehnika, niti znanje i vještine. Zašto kažemo igraju i glumataju? Zato jer takve dvije postaje nikada ne mogu uspostaviti direktni EME kontakt! One mogu raditi samo i isljučivo sa dobro opremljenim postajama koje imaju dovoljno rezerve u decibelima i na prijemu i na predaji. Unatoč WSJT softveru i digi-glumatanju – EME i dalje predstavlja vrlo zahtjevnu i nadasve zanimljivu tehniku disciplinu koja omogućava uspješan rad sa UKV postajama na svim kontinentima.
  3. MS (Meteor Scatter – Metorski potoci) tehnika i procedure omogućavaju UKV-ašima sa malo strpljenja, minimalno jednom usmjerenom antenom i 100 W snage rad tijekom cijele godine preko sporadičnih meteora i puno rada i užitka tijekom velikih pljuskova, rojeva i potoka. MS je posebno zanimljiv zbog mogućnosti traženja korespodenta iz određenog QTH lokatora koga inače ne uspjevamo dosegnuti tijekom Es ili Tropo otvaranja. Među radioamaterima su posebno cijenjene i bolje vrednovane “random” veze, odnosno slučajne i nedogovorene radijske veze.
  4. Čudo zvano Es samo je UKV radioamaterima (dobro, ako ćemo pravo i onima na 28MHz) dobro poznata i priželjkivana pojava koja se sporadično formira u troposferi, tijekom lijepog i/ili promijenjivog vremena (proljeće, ljeto i jesen). Tada se sa malim snagama i tako reći nikakvim antenama na 50, 70 i 144MHz mogu raditi prava DX čuda.
  5. UKV aktivnosti poput natjecanja se vrlo lijepo mogu kombinirati sa planinarenjem. Dok jedni osvajaju vrhove i održavaju kondiciju, drugo ubiru ljekovite trave, treći peku slaninu i kobasice, za to vrijeme radioamateri sa malom snagom i jednostavnim usmjerenim antenama, mogu odraditi gomile DX veza i polučiti neslućene rezultate. Fata je Fata al’ dvaput je dvaput. Tako je i na UKV-u 1000W je 1000W al’ visina je visina odnosno često presudna za veći QRB i pobjedu u natjecanju.
  6. Samo u najvećim natjecanjima nivo smetnji i gužve poraste do nepodnošljivosti, inače je na UKV-u takoreći mir, tišina, blagostanje, DX-iranje, testiranje…
  7. Zimi se zbog smanjene aktivnosti na UKV opsezima mogu graditi novi uređaji, lineari, pretpojačala, pripremati materijal za gradnju antena i kovati planovi za novu sezonu.
  8. Na UKV-u nema pileupa i ako ga na kratko bude, ne postoji UKV operator koji tijekom gužve pozdravlja DX postaju i objašnjava koje su godine imali prvi kontakt i na kojem opsegu. Nema lista, brojeva i davanja prilika na vrh brda parkiranim mobilnim postajama i često lažnim QRP postajama koje ‘kure’ par stotina vata snage. Nadalje, na UKV opsezima nema potrebe za aktivacijama otoka, zamaka i zaštićenih područja jer je baš svaka veza sa QRB-om od više stotina kilometara veliki uspjeh i sama po sebi dovoljana nagrada i uzbuđenje, stoga nije potrebno dodatno motiviranje kako bi se razbila monotonija na opsezima.
  9. Pokraj UKV uređaja moguće je živjeti, obavljati razne kućanske poslove, raditi nešto kreativno, baviti se konstruktorskim radom te naravno profesinalnim aktivnostima. Osim FM-a koji služi isključivi za lokalno ćaskanje i na SSB-u se može iskoristiti “squelch” i biti stalno QRV ili možda QAP, na svim onim frekvencijama gdje se okupljaju UKV radioamateri.
  10. Iako su masovnom uporabom računala, bežičnih mreža i mnogobrojnih pametnih aparata “ometača” u kućanstvima znatno pogoršani uvjeti rada na UKV-u, još uvijek je stanje na opsezima znatno bolje u odnosu na kratkovalne opsege.

Miša, 9A4TA