9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » Mala škola » Popunjavanje QSL kartica

Činjenica je da ja od silnog posla i obveza stvarno nemam vremena za radioamaterizam, a možda i nisam dobar radioamater, no zato još uvijek uspijevam ponešto napisati na zadanu temu. Netko se u ovom našem hobiju dokazuje stalnim prisustvom ili općim pozivom, netko je stalno na prijemu, ima i onih što ometaju, laprdaju ili rade veze telegrafijom, kao i inim digi modovima koji sve sami odrađuju. 🙂 Za to vrijeme neke kolege ne ispuštaju lemila iz ruku, rade u natjecanjima ili trče cross country sa radiogoniometrom u potrazi za lukavom lijom br. 1., 2. ili 3. Koliko ljudi – toliko ćudi. Tu je ljepota, zanimljivost i zabava. Netko mora i pametovati. 😉

9a4ta

Povod za ovu priču su QSL kartice točnije naljepnice kojima sve više HAM kolega pribjegava unatoč tome što pripadamo populaciji koja izumire. Sve je manje radioamatera, manje je i papirnatih QSL-ki, a sve nam je teže popunjavati i slati iste. Ima i kolega koji na opsegu otvoreno zagovaraju neslanje i neprimanje kartica!? Kartice im ne trebaju, ni novi operatori, ni tečajevi, ni dozvole, ali ne mogu dan provesti bez laprdanja i baljezganja na opsegu!

Radioamateri su oduvijek bili napredni i rado su prihvaćali nove tehnologije i to istog trenutka kada su iste ugledale svjetlo dana. To je naš ponos i dika. 🙂 No to nije uvijek dobro! Kao IT profesionalac najveći sam zagovornik izbacivanja pa čak i zabrane korištenja PC tijekom rada na radio uređaju jer računalo umnogome zaglupljuje operatora i ubrzava nešto što bi trebao biti lijep odmarajući hobi i razbibriga sa elemenentima zabave, učenja, eksperimentiranja, dokazivanja…

Danas svako konstruira antene sa maksimalnim pojačanjem, svi znaju baš sva imena operatora na svijetu, svi se sjećaju kada su i koliko puta razgovarali, a ne znaju cijenu kruha u dućanu. Ali to nije sve! Računala sama održavaju veze, šalju eQSL-ke, LOG-ove, informacije na DX clustere i obavljaju veći dio posla da bi za to vrijeme operatori provodili vrijeme na internetu i međusobno komunicirali privatnim porukama preko “duge žice”. Ne daj bože da netko drugi nešto čuje ili nauči.

Još uvijek smatram da su DIGI modovi i “papagaji” koji sami pozivaju CQ najgluplje i najiritantnije tehnološke inovacije, a tome pridodajem i naljepnice za QSL kartice. Ružne su, bezvezne i nagrđuju izgled istih. Džabe su sve te prekrasne fotke, silan dizajn, bogatstvo boja i plastificiranje kad se na kraju QSL-ke zasjene (čitaj zaseru) etiketom i žigom bez imalo duše.

Meni je draža jedna rukom napisana od 100 onih sa naljepnicom, tj. jedna kartica sa malo ljudskosti iz Španjolske od 300 potvrđenih zemalja po DXCC koje su pisane računalnom metodom. One koje treba platiti u šuštavoj valuti ili idu preko kojekakvih menadžera – te uopće ne računam u kartice, a njihove vlasnike ne smatram pripadnicima HAM populacije. Te i takve su potpuno bezvrijedne.

qsl_kartice_9a4ta_ea3ks

Kolege, ako baš morate koristiti digitalno i smatrate to jako bitnim u svojim analognim životima, odnosno ako radite na tisuće i tisuće veza u kojima osim pozivne oznake korespodenta, a zatim “59” i “QRZ” ne govorite ništa drugo jer vašu pozivnu oznaku i/ili lokator svi vide na internetu – u tom slučaju barem dajte izraditi karticu koja će poći kroz pisač, a umjesto žiga istu potpišite ili barem parafirajte kemijskom olovkom.

qsl_kartice_9a4ta_ea7ru

Razlika između dobro i loše orađenog posla ogleda se u nekoliko minuta više uloženih u završnicu. Zamislite da Mercedes izbaci savršeni auto sa lošim kočnicama. Otuda i ona izreka: “Proizvod (ili lanac) je dobar onoliko koliko je dobra najslabija karika.” To se odnosi i na QSL kartice.

Mnoge kolege su uložile silno vrijeme, znanje, trud, umijeće, dakako i novac kako bi ostvarili što više  kontakata sa istomišljenicima, a onda im je teško potvrditi vezu i/ili ostaviti malo ljudskosti na istoj.

Miša Nicinger, 9A4TA

1 Komentar

 1. 9a2ki says:

  Hallo Miša,
  Pohvaljujem temu i ideju koju si protkao kroz čitav članak.
  Napisao sam puno QSL-ki i mislim da imam pravo dati komentar…
  Sve je ok ,osim što se ne slažem da radio amateri izumiru: baš kao što si i sam rekao , novi modovi i nove tehnologije obično baš mi ispitamo i uvedemo …
  U USA kažu da nikad nije bilo toliko radio amatera kao danas: znači da netko vodi brigu ( država i ustanove koje imaju u konačnici koristi od radio amatera )
  Kod nas je isto radio amatersrvo cvalo…ali nažalost nebriga zajednice ( čitaj nema financiranja ) dovela je do uništenja pojma radio kluba , koji je bio nosioc i izvor novih naraštaja…
  Ipak i danas je rad sa mladima prepoznat u EU, koja financira sve planove a onda i posebno nagrađuje i rezultate ( daju novce za to )
  Dakle ako želimo radio amaterstvo danas , moramo se prilagoditi…
  Od QSL- ki do politike…
  73de9a2ki ico

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL