9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » Mala škola » Operativni postupak za MS rad

ms_procedura_m

Za prijevod i objavu ove MS (Meteor Scatter) QSO procedure, odlučili smo takoreći na brzinu, s obzirom da u EU ima operatora koji nisu najbolje informirani, iako je moguće da su samo traljavi ili krivo obaviješteni. Kako se takve stvari ne bi događale i na ovim prostorima, odlučili smo djelovati preventivno i objaviti zadnju nama dostupnu proceduru usvojenu u  Davosu 2005. godine od strane IARU Regioan 1. Ako znate za neku noviju slobodno nam dostavite link pa ćemo napraviti odgovarajuće izmjene.

MS QSO postupak ima za cilj pojednostaviti i ubrzati kompletiranje radijskih veza refleksijom od ioniziranih meteorskih tragova.

Dogovorene i slučajne veze

 • Unaprijed dogovorena MS veza (sked) je ona u kojoj su poznati svi parametri osim raporta (pozivne oznake, frekvencija, vrsta rada, vrijeme trajanja pokušaja, periodi). Veza se zakazuje putem europskog VHF net-a na frekvenciji 14.345 MHz ili na internetu.
 • Slučajna MS veza (random) ostvaruju se standardnim CQ pozivom sukladno band planu za određeni VHF opseg.

ms_procedura_v

 

Usklađivanje vremena

Prije bilo kakve MS aktivnosti potrebno je precizno uskladiti vlastiti kronometar tako da  odstupanje  bude manje od 1 sekunde u odnosu na pouzdani izvor točnog vremena. Bilo koje odstupanje vremena smanjuje šanse za kompletiranje veze, povećava pomutnju i smetnje zbog različitih perioda odašiljanja. Vrijeme treba usklađivati što češće sa vremenskim etalonima na internetu, u slučaju nužde može poslužiti GPS vrijeme, teletekst ili telefonski govorni automat.

Trajanje odašiljanja (periodi):

 • CW – 90 sekundi
 • SSB – 60 sekundi
 • MGM – 30 sekundi

Usklađivanje odašiljanja

Radioamaterske postaje iz Hrvatkse i istočne Europe koriste prvi period za emitiranje, a iz centralne i zapadne Europe drugi period. Npr. postaja iz Austrije emitira prva kada radi sa postajom iz Engleske. Ista postaja iz Austrije emitira druga kada radi sa postajom iz Rumunjske. U osnovi vrijedi pravilo da postaje sa juga ili sa istoka koriste prvi period, a postaje sa zapada ili sjevera drugi period. Nadalje, svi MS operatori na jednom području trebaju uskladiti odašiljanje kako bi se smanjile interferencije i međusobne smetnje.

Trajanje veze

Svaki pokušaj uspostave MS veze predstavlja zaseban pokušaj. Nije moguće napola odraditi vezu i nastaviti je drugi put.

Frekvencije

 • Dogovoreni kontakti – Unaprijed zakazane veze mogu se raditi na bilo kojoj frekvenciji sukladno band planu. Ne preporuča se korištenje popularnih i random frekvencija za dogovorene veze.
 • Slučajni kontakti – Frekvencija za CQ određena je band planom IARU Region 1.

QSY frekvencije za MGM

Tijekom meteorskih potoka stvara se velika gužva i smetnje na random frekvencijama. Kako bi se smanjile interferencije za uspješno kompletiranje veze nužna je primjena QSY metode. Tijekom CQ poziva postaja odašilje i prijemnu frekvenciju u kHz gdje će nastaviti sa radom.

QSY postupak kada pozivamo na random frekvenciji:

 • Odaberite slobodnu frekvenciju za slušanje i kasniji nastavak QSO.
 • Odašiljanje na random frekvenciji započinjete slovima CQ sa dodatkom tri broja u kHz koja označavaju frekvenciju na kojoj ćete slušati po završenom emitiranju.
 • Tijekom perioda predviđen za prijem, osluškujete frekvenciju upisanu iza slova CQ.
 • Kada vas netko pozove ne vašoj prijemnoj frekvenciji, obustavljate svaku aktivnost na random frekvenciji i selite (QSY) na drugu gdje nastavljate sa radom.

QSY postupak kad odgovora na poziv:

 • Primate na frekvenciji predviđenoj za random veze.
 • Kada ste uspješno primili CQ sa naznačenom prijemnom frekvencijom u kHz i pozivnom oznakom, privremeno podesite radio uređaj u SPLIT način rada kako biste odaslali odgovor na prijemnoj frekvenciji pozivatelja.
 • Slijedećih nekoliko perioda i dalje treba slušati na random frekvenciji, a odašiljati na prijemnoj frekvenciji pozivatelja, jer je moguće da pozivatelj nije odmah primio vaš odgovor.
 • Zatim treba isključiti SPLIT način i nastaviti sa radom na drugoj frekvenciji (QSY) koja je naznačena tijekom CQ poziva od strane pozivatelja.

Kompletan prijevod možete preuzeti u pdf obliku ako škljocnete ovdje.

 Miša, 9A4TA
Izvor: iaru-r1.org

 

Tags: ,

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL