9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » Mala škola » 10 razloga zašto je UKV dobar

50mhz_mU trećem nastavku serijala zašto je KV odnosno UKV dobar ili loš, donosimo 10 razloga “za” UKV rad. Cilj nam je informiraiti buduće radijske operatore i pokušati potaknuti sve one što godinama  glumataju radioamatere na ovaj ili onaj način.

Ako bismo sve to što neki rade odnosno ne rade pobrojali mnogi bi se naljutili, a to nam nikako nije namjera. Želja nam je ukazati na sve ono što je dobro i lijepo, odnosno na negativne pojave i loše osobine pojedinih opsega. Koliko smo u tome uspjeli prosudite sami…

 • Samogradnja antena na UKV-u dolazi do izražaja u znatno većoj mjeri nego na KV-u što je i razumljivo s obzirom na daleko manje fizičke dimenzije. Stoga uopće ne čudi da je upravo UKV pravi, pravcati eldorado za samograditelje i teoretičare antena. Nije na odmet podsjetiti na činjenicu da je antena najbolje pojačalo (na predaji i na prijemu) koja ne troši električnu energiju i ne radi nikakve smetnje. Dobit antene od 10-ak dB na UKV-u je mačji kašalj, na 3.5 MHz to je nemoguća misija.
 • EME (Earth – Moon – Earth) po mnogo čemu predstavlja vrhunac bavljenja radioamaterskim aktivnostima. Tu prije svega mislimo na izradu kvalitetnog antenskog sustava sa minimalno 20dBi pojačanja koji ima mogućnost praćenja Mjeseca po azimutu i elevaciji, a pravi su sretnici tek oni koji mogu mijenjati i polarizaciju. Istina, zadnjih godina je napredak digitalija pomaknuo granice pa se mnogi igraju i glumataju mjesečare iako za to nije zaslužna ni njihova tehnika, niti znanje i vještine. Zašto kažemo igraju i glumataju? Zato jer takve dvije postaje nikada ne mogu uspostaviti direktni EME kontakt! One mogu raditi samo i isljučivo sa dobro opremljenim postajama koje imaju dovoljno rezerve u decibelima i na prijemu i na predaji. Unatoč WSJT softveru i digi-glumatanju – EME i dalje predstavlja vrlo zahtjevnu i nadasve zanimljivu tehniku disciplinu koja omogućava uspješan rad sa UKV postajama na svim kontinentima.

50mhz_v

 • MS (Meteor Scatter – Metorski potoci) tehnika i procedure omogućavaju UKV-ašima sa malo strpljenja, minimalno jednom usmjerenom antenom i 100 W snage rad tijekom cijele godine preko sporadičnih meteora i puno rada i užitka tijekom velikih pljuskova, rojeva i potoka. MS je posebno zanimljiv zbog mogućnosti traženja korespodenta iz određenog QTH lokatora koga inače ne uspjevamo dosegnuti tijekom Es ili Tropo otvaranja. Među radioamaterima su posebno cijenjene i bolje vrednovane “random” veze, odnosno slučajne i nedogovorene radijske veze.
 • Čudo zvano Es samo je UKV radioamaterima (dobro, ako ćemo pravo i onima na 28MHz) dobro poznata i priželjkivana pojava koja se sporadično formira u troposferi, tijekom lijepog i/ili promijenjivog vremena (proljeće, ljeto i jesen). Tada se sa malim snagama i tako reći nikakvim antenama na 50, 70 i 144MHz mogu raditi prava DX čuda.
 • UKV aktivnosti poput natjecanja se vrlo lijepo mogu kombinirati sa planinarenjem. Dok jedni osvajaju vrhove i održavaju kondiciju, drugo ubiru ljekovite trave, treći peku slaninu i kobasice, za to vrijeme radioamateri sa malom snagom i jednostavnim usmjerenim antenama, mogu odraditi gomile DX veza i polučiti neslućene rezultate. Fata je Fata al’ dvaput je dvaput. Tako je i na UKV-u 1000W je 1000W al’ visina je visina odnosno često presudna za veći QRB i pobjedu u natjecanju.
 • Samo u najvećim natjecanjima nivo smetnji i gužve poraste do nepodnošljivosti, inače je na UKV-u takoreći mir, tišina, blagostanje, DX-iranje, testiranje…
 • Zimi se zbog smanjene aktivnosti na UKV opsezima mogu graditi novi uređaji, lineari, pretpojačala, pripremati materijal za gradnju antena i kovati planovi za novu sezonu.
 • Na UKV-u nema pileupa i ako ga na kratko bude, ne postoji UKV operator koji tijekom gužve pozdravlja DX postaju i objašnjava koje su godine imali prvi kontakt i na kojem opsegu. Nema lista, brojeva i davanja prilika na vrh brda parkiranim mobilnim postajama i često lažnim QRP postajama koje ‘kure’ par stotina vata snage. Nadalje, na UKV opsezima nema potrebe za aktivacijama otoka, zamaka i zaštićenih područja jer je baš svaka veza sa QRB-om od više stotina kilometara veliki uspjeh i sama po sebi dovoljana nagrada i uzbuđenje, stoga nije potrebno dodatno motiviranje kako bi se razbila monotonija na opsezima.
 • Pokraj UKV uređaja moguće je živjeti, obavljati razne kućanske poslove, raditi nešto kreativno, baviti se konstruktorskim radom te naravno profesinalnim aktivnostima. Osim FM-a koji služi isključivi za lokalno ćaskanje i na SSB-u se može iskoristiti “squelch” i biti stalno QRV ili možda QAP, na svim onim frekvencijama gdje se okupljaju UKV radioamateri.
 • Iako su masovnom uporabom računala, bežičnih mreža i mnogobrojnih pametnih aparata “ometača” u kućanstvima znatno pogoršani uvjeti rada na UKV-u, još uvijek je stanje na opsezima znatno bolje u odnosu na kratkovalne opsege.

Miša, 9A4TA

Tags: ,

1 Komentar

 1. 9A6JOY says:

  Svaka čast autoru teksta.
  Zaintegrira me u vode UKV…
  – za sada imam planinu, tj. visinu i stanicu..
  – ovo lito krćemo u pohod na planinu i sa UKV
  73 9A6JOY

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL