otvaranje_50mhz_v

Kada se u troposveri uskoviltaju molekule zraka i sa jedne strane uprže ultraljubičaste zrake s naše lokalne zvijezde, a sa druge hladni ili vlažni zrak koji pristiže sa oceana tada nastupaju promjene što UKV-ašima život znače. SmileZadnjih nekoliko dana se na “magic bandu” otvorilo nebo i zemlja, pa po cijele dane i noći možemo raditi DX bez obzira na koju stranu svijeta, usmjerili antenu. Azimut antene je tako reći postao nebitan. Wink

Sporadična otvaranja u E sloju (Es) su prigoda za održavanje dalekih veza na UKV opsezima čak i kada nemate antenu. Nemati antenu znači raditi sa kojekakvim žičanim antenama odnosno, svim onim nazovi antenama sa kružnim dijagramom zračenja.

Moja prva prava UKV veza sa Inverted Vee antenom na visini od 5m iznad zemlje bio je A92IO sa QRB-om od blizu 4.000km. To su dakako iznimke koje ne čine pravilo i znajte da sve kolege “bez antene” održavaju daleke veze samo zahvaljujući iznimno dobrim uvjetima (propagacije) i zato što druga strana ima kvalitetnu opremu. Nerijetko je potrebno uložiti znatan trud za uspostavu kontakta sa QRP stanicom, odnosno nekim tko na 50MHz koristi dipol za 28MHz. No unatoč mukama i vrlo slabim signalima (RS od 31 do 42) pojedinih postaja u  konačnici svi budu sretni i zadovoljni.

Još uvijek nije kasno da odradite koju vezu i osjetite pileup na UKV-u u kojem vas zove na stotine postaja istovremeno i imate osjećaj da radite na u jeku natjecanja na 14 MHz FM vrstom rada!

U sporadičnim otvaranjima s nešto manje uspjeha možete raditi čak i kada imate lošu poziciju kao autor teksta (okolna brda i slično) ali ne sa istim uspjehom kao oni što DX-iraju na visini i čistini. Smile Tijekom zadnja dva dana odradio sam na CQ par stotina veza, slušao brojne postaje na CW, bezuspješno dozivao C5YK (Gambia) koji je dolazio u JN85UQ povremeno sa 5 S jedinica dok ga je istovremeno pozivala cijela EU sa signalima koju su “zakucavali” kazaljku. Smile Na trenutke su pokraj EU postaje  prolazili i pozivi kolega iz Brazila (PY).

U svoj toj gunguli i metežu poziva Zik DK8ZZ iz JO30UA i ćakulamo baš kao na lokalnom repetitoru R0 (ne znam kako se sada lokalne “nule” nazivaju prema novoj i vrlo bedastoj shemi označavanja). Wink Zašto bedastoj!? Zato što samo OM (čitaj stari radioamateri) znaju što je R1 ili S22, a mladih nema, niti ih to zanima, a ruku na srce – nema više niti kanalnih uređaja sa takvim oznakama… No to je već druga priča.

Lijepo je povremeno čuti i razgovarati na hrvatskom (Zik hvala za poziv i vezu) što je na 50MHz uistinu rijetko moguće. Naime, od lokalnih postaja povremeno čujem nekoga iz 9A sa iznimno slabim i drhtavim signalima, i to samo u najvećim gužvama i otvaranjima. Na 50MHz ne postoji običaj pozivanja CQ za lokalni rad i druženje – ipak je to “magic band”. HI

P.S.
Uvjeren sam da bi naše kolege iz zemlje i svijeta rado pročitale vaša zapažanja, priče, izvješća, preporuke i savjete, koje će QRZ.com.hr rado objaviti na naslovnici portala. Zamolite gospođu ili sina da vas snimi fotićem ili napravi kratki vide zapis i eto priče… Svi vole zaviriti u tuđe dvorište pa tako i radioamateri. Wink

Miša, 9A4TA