Predstavljamo vam legendarnog, prije svega svjetskog, a zatim hrvatskog i slatinskog DX-era Stevana Kneževića – 9A2YM, koji radiomaterskim valovima žari i pali još od 1958. godine. Stevan je prve kontakte na amaterskim radijskim frekvencijama ostvario braneći klupske boje u YU2ABE još davne 1961. pa sve do 1962. godine, kada počinje raditi sa vlastitom pozivnom oznakom YU2RJH (kasnije i kao YU2RJU i YU2YM), a od osamostaljenja, pa sve do danas aktivan je na skoro svim  kratkovalnim opsezima kao 9A2YM.

Dok sjedimo u njegovom kutku ili po radioamaterski u PPS-u, slušamo pucketanje bukovine u kaminu, pijuckamo izvrsnu crnu kavu koju nam je XYL-ka Vera (također operator bivšeg “C” razreda) skuhala i sladimo se sokom od višnje koji je naš domaćin vlastoručno nabrao i napravimo, počinje priča… Prapočeci, prve veze, neka davno prohujala vremena u kojima autor teksta nije bio niti rođen.

“Steve” na KV ima potvrđenih, ni manje ni više nego 356 zemalja po DXCC listi, stoga nam s neskrivenim ponosom pokazuje dupke pun album sa QSL karticama. Na pitanje koju QSL karticu bi istako na pijedestal, spremno upire prstom u u prefiks P5 od Sjeverne Koreje, država za kojom cure sline nebrojenim DX-erima u svijetu. “Steve” je to odradio davno i sa lakoćom – čestitamo.

Stevo većinu kontakata na valovima što život znače, odradi telegrafijom i telefonijom, a od antena i opreme koristi prastari YAESU FT-101ZD sa neispravnim displejom, poluvalni dipol za 3.5MHz i 7MHz i dva elementi Quad za sve više opsege (10MHz, 14MHz, 18MHz, 21MHz, 24MHz, 28MHz). Spomenimo i antenski rotator marke “home made” koji izgleda kao da su konstruirale Hrvatske željeznice (poluge, kurble, kardani, sajle, diferencijali, pedale, cijevi, potporni stupci) ali mu zato dobro služi i pouzdaniji je od brojnih tvorničkih rješenja. 🙂

9A2YM je skroman, umjeren i iznimno ugodan sugovornik, upravo onakav kakav svaki radioamater treba biti. Ukratko, veliki čovjek, vrsni radioamater i zaljubljenik u hobi nad hobijima koji ne poznaje granice i ne priznaje poraze.

Miša, 9A4TA