Predstavljamo vam hvale vrijedan uradak koji je kolega Tomislav Kaltnecker – 9A2TK publicirao na internetu. Za potrebe portala QRZ.com.hr izvorni tekst sa slikama, nacrtima i grafikonima pretvorili smo u pdr format, zbog čega je izvornik pretrpio tek manje kozmetičke zahvate. Tom do detalja opisuje put od dječačkih snova do praktične realizacije, izrade, mjerenja, podešavanja, dizanja i spuštanja, testiranja i eksploatacije Cubical Quad antene za 6 amaterskih opsega.

Za početak pročitajte nekoliko zanimljivih odlomaka“Nakon mjesec dana korištenja antene, tvrdim da trud nije bio uzaludan, dapače veoma sam zadovoljan radom i dosadašnjim karakteristikama antene. U mojem slučaju, nisam siguran koja antena bi radila bolje osim quada sa tri i više elemenata. Smješten sam nisko između zagorskih bregova sa najbližim na zapadu i sjeveru koji se uzdiže odmah od kuće, te sam sa tih strana potpuno zatvoren. I ostali smjerovi su u prosjeku loši. Probati ću opisati moja razmišljanja, probleme na koje sam nailazio, odluke i iskustva u nadi da ću nekom potencijalnom graditelju pomoći u njegovim odlukama i da prenesem svoja iskustva svim zainteresiranim čitateljima.”

U sredini 9A2TK progovara o problemima sa novim koaksijalnim kabelom: “Naišao sam na još zanimljivih “pojava” kada je o koaksima riječ. Čitao sam nedavno u jednom stranom časopisu, mislim da je bio američki CQ magazin, kako pisac tog teksta priprema koaksijalni kabel za upotrebu. Radi se o novom neupotrebljenom kabelu. On najprije dobro kabel nategne i izravna oko debljeg stabla a zatim ga spoji na izvor električne energije sa ograničenjem struje, te postepeno i u vremenski intervalima povećava struju dok se kabel ne počne osjetno grijati. Po njegovom, tek nakon ovakve torture kabel je spreman za upotrebu. Sada se i ja slažem sa njim. Zašto? Kabel koji sam ja dobio je bio također potpuno novi i neupotrebljavan. Nisam se ni sjetio na spomenuti članak a kamoli da nešto uradim sa kabelom. I što se desilo? Desilo se to da sam podesio rezonantne frekvencije petlji na željenu vrijednost mjereći sa malom snagom, recimo par vata. Kad sam podigao snagu na sto vata, još je bilo sve u redu i dalje sam podešavao slijedeći opseg. Nakon uspješno podešena 4 opsega, sav sretan, odlučio sam da napravim koju vezu na 15m. Antena je još bila nisko, ali nema veze. Sa 100W napravio sam nekoliko veza a tada sam uključio linearno pojačalo sa dvije 572b cijevi te izvukao kakvih 600W. Nestrpljiv, krenuo sam u potragu za DX-om i tek kod prvog mog poziva pogledao sam na reflektometar i ostao zapanjen. SWR se totalno pokvario. Nervozno sam smanjio snagu na 100W, a ono isto. Ne valja. Što sada? Što se desilo? Smanjio sam na nekoliko vata, bez promjene, ne valja i ne valja. Krenem po frekevenciji i imam što vidjeti. Rezonantna frekvencija se pomaknula za kakvih 200KHz prema dolje. Koji je vrag? Kako? Zašto? Da nije kakva ptica sjela na antenu? Ma kakvi. Panika u glavi. Pokušavam trezveno razmišljati. Probam opseg više, tamo je u redu, ali tamo nisam ni išao preko 100W. Brzo preklapam pojačalo na taj opseg, podešavam ga i gle, već nakon prvog uključenja ni tu SWR više nije dobar. Mijenjam frekvenciju i nalazim rezonanciju također oko 200KHz ispod ranije namještene. Pali se lampica u glavi, možda i nije sve tako crno. Krećem po opsezima prema gore i stvar se ponavlja. Izgleda da OM iz časopisa ima pravo. Treba novi kabel najprije “skuriti” pa onda upotrijebiti. Na sreću, još sam bio u stanju malo spustiti antenu te izvršiti “prepodešavanje”. Nakon jedne upotrebe pojačala, rezonantna frekvencija se više nije mijenjala.”

Pri kraju teksta Tom kaže: “Sada sa lakoćom upadam u DX NET-ove, PILE UP-ove i nema da me netko ne čuje, nisam najjači na opsegu ali sam među jačima i dođem gdje god želim. Signali koji su za ostale moje antene nečujni sada radim sa lakoćom i zadovoljstvom, bez frustracija i ljutnje.”

Cijeli tekst možete preuzeti ovdje.

Tom, 9A2TK