Roger Lapthorn, G3XBM autor je ovog iznimno jednostavnog i simpatičnog QRP primopredajnika za 28 MHz, koji svaki elektroničar može sagraditi u vrlo kratkom vremenskom roku. Riječ je CW transceiveru izlazne snage od približno 150 mW imena “G3XBM Lesser Chirpy” što u doslovnom prijevodu označava CW odašiljač kome je uklonjeno cvrkutanje (eng. chirp), a koji nasljeđuje cvrkutavi model imena “Chirpy” od istog autora. Za veću sliku prve inačice kliknite ovdje.

G3XBM je “cvrkutavi” odašiljač za 28 MHz sagradio na osnovu starijeg i ništa manje uspješnog brata za 80 metarski  opseg “XBM80-2”.

Roger  upozorava da su dvije komponente kritične za uspješnu realizaciju ovog QRP RX-TX projekta:

  • Kristal mora biti namijenjen (brušen) za osciliranje na osnovnoj frekvenciji od 28,06MHz, jer ako se radi o “overtonu” tada će osnovna frekvencija biti tri puta niža od one ispisane na kućištu kristala.
  • Za prijem se moraju koristiti kristalne odnosno “piezo” slušalice vrlo visoke impedancije, a to znači da niskoomske elektromagnetne slušalice za mobitele i MP3 playere ne dolaze u obzir.

Dodatno objašnjava kako su za dobar prijem CW signala potrebni još neki preduvjeti: mirna i tiha soba i dobar sluh. 😉

Za kraj spomenimo i to da tvrtka Golledge proizvodi kristale sa osnovnom frekvencijom od 28 MHz, koji će udahnuti život vašem “mali ali pali” QRP primopredajniku. Tko zna možda imate nekoliko komada kristala koji čuče u nekoj ladici i strpljivo čekaju trenutak kada će zavibrirati u nekom novom životu. 🙂

Najbolji način da zainteresiramo nekoga za elektroniku i radioamaterizam je upravo izrada QRP transceivera kojim se sa dobrom antenom mogu premostiti velike udaljenosti. Roger je upravo sa ovakvim “radio uređajem” imao QSO sa talijanskim radioamaterom  IT9QAU/QRP i QRB-om od 1.414 km!

Ovakao sagrađeni RIG idealan je za osvajanje kakve zgodne MPW diplome.

Miša, 9A4TA
Izvor: g3xbm.co.uk