9a1crs_ivacka_glava_v

Hrvatski ljetni kup – Tesla memorijal nadaleko je poznato UKV natjecanje koje se održava na 144 MHz i višim opsezima. Iako na malo višim opsezima vrijedi pravilo “bolje te vidim no što te čujem” i za svaki radijski kontakt treba potegnuti neku drugu vezu (KV, 144MHz, internet ili telefon) svaka takva veza donosi veliku radost sudionicima i pozamašan broj bodova u natjecanju.

Dečki iz Slavonskog Broda su u trenutku našeg posjeta okretali samo moćnu 17 el. Long Yagi antenu za 144 MHz, čudnog naziva, koja se nalazila na “stupu” visine 919 m/nv (Ivačka glava 913 m/nv i Fe cijev od nekih 6m). Oprema za 432 MHz nije bila u pogonu, iako su vidljivi tragovi korištenja u prethodnim danima. Tragove okretanja kakve divlje svinje na ražnju nismo uspjeli locirati. HI

U bazni logor naših kolega iz 9A1CRS stižemo nekoliko sati pred kraj natjecanja, kada je većina članova ove mini ekspedicije otišla doma, a preostali radioamateri razočarani slabom aktivnošću i nikakvim uvjetima na opsegu, takoreći započeli sa pakiranjem prateće opreme.

Zbog niskih temperatura tijekom noći, najavljenog proloma oblaka, snažnog vjetra i visokih dnevnih temperatura prošaranih dosadnim obadima, čak je šest članova tima napustilo bazni logor poslije prve noći (s petka na subotu) i utočište potražilo u sigurnosti urbanog dijela Slavonije.

Za mikrofonom i tipkalom zatekli smo Istoka Kapova – 9A2KI, dok se log punio Nijemcima, Česima, Talijanima, a redni brojevi veza odavno su premašili četiri stotine. Malo smo ih deranžirali (radili QRM) ali i motivirali za nastavak tri dana duge natjecateljske avanture, tako da su tijekom našeg posjeta pali brojni DX-ovi.

S obzirom da sve radio veze održane iz GEO Parka prirode Papuk vrijede kao 9AFF-014 referenca, za očekivati je objavu dnevnika veza na WFF stranicama, kako bi i UKV radioamateri omrstili brke kakvom lijepom 9AFF diplomom.

Spomenimo i sudionike: Josip – 9A5AJM, Zrino, Sany – 9A5ACA, Bojan – 9A5ALC, Dejan – 9A4CW, Renata, Mata, Istok – 9A2KI, Mladen – 9A5KM, Tomislav i Igor, a zatim nam dozvolite da naša fotogalerija progovori umjesto nas, kako biste makar virtualno doživjeli ono što su ovi momci zamislili i vrlo uspješno realizirali, na čemu im možemo čestitati i pomalo zavidjeti.

Miša, 9A4TA