yagi_uda_04_5el

Antena sastavljena od radijatora (R), reflektora (Ref) i direktora (D) se naziva 3 el. Yagi-Uda antena koja ima usmjerenu karakteristiku zračenja i odgovarajuće pojačanjem u decibelima (dB).

Dobit ili pojačanje usmjerene antene obično se izražava u odnosu na dipol (dBd) ili u novije vrijeme u odnosu na imaginarni točkastu izvor tzv. izotropnu antenu (dBi). Računalni modelari antena dobit izražavati u dBi jer tako njihove antene imaju prividno veće pojačanje, barem na papiru… Smile

yagi_uda_03_3el

Iako niti reflektor niti direktor nisu spojeni sa radijatorom – oba parazitska elementa umnogome utječu na zračenje antene i oblik glavnog snopa zračenja, što u konačnici određuje dobit Yagi-Uda niza.

Zahvaljujući otkriću ove dvojice znanstvenika (Hidetsugu Yagi i  Uda Shintaro) vrlo jednostavnom i jeftinom metodom koja se sastoji od dodavanja metalnih šipki iza i ispred radijatora – ostvareno je sužavanje glavnog snopa zračenja i usmjeravanje elektromagnetne energije u željenom smjeru.

Kako bi se ostvarila što veća dobit i uži snop zračenja ispred radijatora je potrebno dodati više od jednog parazatskog elemetna koji se naziva direktor (D1…Dn). Dodatni direktori baš kao niti reflektor i prvi direktor nisu povezani izravno na zračeći element odnosno sa napojnim točkama. Sa povećanjem broja direktora, sužava se glavni snop zračenja čime raste dobit Yagi-Uda niza.

Kod dizajna suvremenih Yagi-Uda antena, potrebno je precizno razmjestiti parazitskih elemente jer osim na dobit imaju veliki utjecaj na širokopojasnost i impedanciju. Upravo je taj međusobni utjecaj parazitskih elemenata zaslužan dobivanje željenih karakteristika antene i bezbrojne inačice koje danas susrećemo u praksi.

Zbog dobrih osobina Yagi-Uda antene koriste skoro sve civilne i profesionalce službe, i dakako radioamateri iz cijelog svijeta.

Miša, 9A4TA
Izvor: yagi-uda.com