antene_i_rasprostiranje_valova_v

U osnovi antena predstavlja sredstvo ili napravu za odašiljanje i primanje radijskih valova, pri čemu odašiljačka antena pretvara jednodimenzionalni elektromagnetni val iz prijenosne linije u trodimenzionalni elektromagnetski val u slobodnom prostoru, a prijemna antena pretvara trodimenzionalni elektromagnetski val iz slobodnog prostora u jednodimenzionalni val u prijenosnoj liniji.

Osnovne funkcija antena su: prilagodba trodimenzionalnog (3D) vala iz slobodnog prostora jednodimenzionalnim (1D) vođenom valu u prijenosnoj liniji i obratno, i usmjeravanje energije u željenom smjeru unutar zadanog prostora. Pri proučavanju antena smatra se da je antena izolirana u slobodnom prostoru. No antene se često na nalaze uz Zemljinu površinu ili blizu većih građevina i prirodnih objekata (planine, brda, vegetacija…) pa se javljaju nepoželjni učinci zbog refleksije, loma, raspršenja, ogiba, itd. Stoga je pojam “izolirna antena” samo teorijska pretpostavka.

Ako kojim slučajem pripadate skupini radioamatera “sveznalica” – vrijeme je za spuštanje na zemlju jer sve one lijepe stvari u vašem PPS-u i na antenskom stupu nisu osmislili radioamateri što puno pričaju i telegrafiraju nego visoko obrazovani inženjeri, fizičari, matematičari, odnosno oni što jako puno rade.

Ako uistinu želite naučiti nešto o antenama, tada se trebate pozabaviti slijedećim temama: što je antena, koje su osnovne funkcije antene, geometrija antena, frekvencijski opseg, elektronička svojstva, temeljne pretpostavke, ideja superpozicije, frekcencijsko područje, kako antena zrači, Maxwellove jednadžbe, elektromagnetni valovi, snaga i energija, gustoća toka snage, polarizacija, zračena polja antena, dijagram zračenja, impedancija, učinkovitost zračenja, usmjerenost, dobitak, veza između usmjerenosti i kuta usmjerenosti, efektivna površina, efektivna duljina, fazno središte antene, područje dalekih polja, područje bliskih polja, antena u radijskom sustavu veza i sličnim sitnicama.

Odgovore na ova i druga pitanje potražite u izvornom pdf dokumentu koji potpisuje Prof. dr. Sc. Juraj Bartolić sa Fakulteta elektrotehnike i računalstva, a možete ga preuzeti ovdje.

Miša, 9A4TA
Izvor: ieee.hr