U nedjelju 16. veljače, u zagrebačkom Gradu mladih, održana je izvještajna skupština Radiokluba Hrvatska Flora Fauna. Članovi kluba podsjetili su se na aktivnosti u izvještajnom razdoblju s naglaskom na 9AFF i UKV aktivnosti, koje su i dominirale tijekom prošle godine. Predsjednik kluba, Emir – 9A6AA, osvrnuo se na dosadašnju suradnju s radioklubom Dubrava, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, Zagrebačkim radioamaterskim savezom, Gradom mladih (Zagrebački holding), Parkom prirode Papuk, te naglašeno da će se ta suradnja nastaviti i u 2014. godini. Posebno je naglasio potporu Hrvatskih voda. “Ono što smo i prošle godine ponudili, a Hrvatske vode podržale, bio je Program Hrvatska flora i fauna na radiovalovima – 2013, koji su naši i inozemni radioamateri dosta dobro prihvatili. Kao izraz zahvalnosti,odgovornima u Hrvatskim vodama uručili smo posebnu zahvalnicu u obliku plakete”. Taj godišnji 9AFF program pokrenuo je izuzetnu aktivnost, jer se u njemu boduju i višekratne aktivnosti sa zaštićenih područja, što je dodatni motiv kako za aktivatore, tako i za lovce.

Program Hrvatska Flora Fauna, je u zadnjih nekoliko mjeseci doživio neke izmjene, a može se slobodno reći – poboljšanja. Nakon što je Igor – EW4DX, odustao pomagati nacionalnim flora-fauna programima, odnosno, prije 6 mjeseci prestao uploadati logove na svoj server, http://ew4dx.org/WFFsearch) ustrojen je klupski pretraživač na http://www.9aff.sova-projekt.hr na koji je, u roku nekoliko dana uploadano 570 9AFF logova sa 133.368 radioveza. Sada se preko te stranice i generiraju zahtjevi za 9AFF diplome i stvar funkcionira onako kako je i zamišljeno. Sve je to pobudilo izuzetno zanimanje radioamatera tako da je nakon objave da su uploadani (skoro) svi logovi, dana 16 siječnja o.g., na toj stranici zabilježeno 1.154 posjeta! U bazu podataka dodaju se i logovi s aktivnosti iz novih zaštićenih područja (posebnih rezervata) koji su koncem prošle godine stavljeni na 9AFF listu, a vrijede od 1. siječnja 2014. godine. Na skupštini je odana posebna zahvalnost i uručeno priznanje Radovanu, 9A2SC, koji je svojim nesebičnim radom softverski pomogao i omogućio da sve funkcionira kako treba. Sada se radi na vizualnom poboljšanju izgleda same stranice.

Zabilježeno je da su članovi kluba:

 • pored brojnih jednodnevnih, organizirali trodnevnu ekspediciju po Istri, tijekom koje je aktivirano 5 zaštićenih područja;
 • sudjelovali na Sajmu mogućnosti koje tradicionalno organizira Policijska uprava zagrebačka, u cilju prevencije devijantnih ponašanja kod mladih;
 • priključili se tradicionalnom Zagreb radiofestu, a gost kluba je bila Vesna, 9A3XA, povjerenica predsjednika Republike za osobe s invaliditetom;
 • pridružili se u obilježavanju 20 obljetnice postajanja Russian Robinson Cluba, RRC, koristeći pozivnu oznaku 9A20RRC;
 • u suradnji s Geoparkom Papuk, u mjestu Velika sudjelovali u obilježavanju Geopark Communication Weekenda-a;
 • u izvještajnom razdoblju, u sklopu tradicionalnog i godišnjeg 9AFF Programa izradili 51 plaketu, za što su izdvojili 8000,00 kn;
 • sudjelovali u nekoliko KV i UKV natjecanja.

Posebno izvješće o UKV aktivnostima iznio je tajnik kluba Drago – 9A6NDD, koji i vodi tu klupsku aktivnost. “U ovoj sezoni pod klupskim znakom nastupili smo u 5 kontesta. Kako nam je ovo bila prva sezona u kojoj smo se ozbiljnije uhvatili UKV natjecanja, rezultati su, kako su kontesti išli, bili sve bolji. Za rad nemamo stalnu lokaciju, pa smo često mijenjali mjesto rada. U ovoj sezoni smo najčešće smo radili s livade/parkinga na Sljemenu (iznad fakultetskog dobra, te s MUP-ovog tornja na Sljemenu. Ekipu su činili Srećko – 9A5BS, Daki – 9A2WJ, Ivica – 9A2HW i Drago – 9A6NDD. U nekoliko navrata pri podizanju/spuštanju antena su nam pomogli Emir – 9A6AA, Adrijana – 9A3DEE, Branko – 9A3PM i Dražen. Također je ostvarena i dobra suradnja s JU PP Medvednica, jer bez njihovog dopuštenja ne možemo raditi s parkinga na Sljemenu…”.

Evo nekoliko zanimljivih rezultata iz te aktivnosti:

 • Hrvatski proljetni kup – 160 QSO, 44874 boda, 13. mjesto u 9A (samo SSB);
 • Alpe Adria UHF – 42 QSO, 6348 bodova, 11. mjesto u 9A (20W, samo SSB);
 • Ljetni kup – 78 QSO na 144 + 50 QSO na 432, rađeno iz JN85AT (Borongaj);
 • IARU UHF – 169 QSO, 56762 boda, 11. mjesto u 9A (samo SSB);
 • IARU UHF/SHF – 156 QSO, 38460 bodova, 2. mjesto u 9A.

Drago je na kraju rekao da “smo za prezentaciju naših UKV aktivnosti, pokrenuli i blog na adresi http://9a1czg.wordpress.com, koji bilježi dobru posjećenost.”

U nastavku je Franjo – 9A2MF, klupski award i QSL Manager, dao pregled stanja izdanih 9AFF diploma, Boris – 9A2GA, o programu 9AAO (Croatian Astronomical Observatories: http://web.hamradio.hr/9aao/), a Drago o SOTA i COTA programima, odnosno, o aktivnostima koje u Hrvatskoj skrbi RK HFF.

nakon_skupstine_RK_HFF_1

Po okončanju skupštine, a prije domjenka, uručene su plakete i diplome najuspješnijima u 9AFF programu kao i onima u Godišnjem programu Croatian Flora and Fauna on The Air 2013.

Među 9A postajama najuspješniji su:

Aktivatori (activators):

1. Kiko, 9A9K – 37 bodova
2. Marijan, 9A1MB – 29 bodova
2. RK Karlovac, 9A1CVW – 29 bodova

Lovci (chasers):

1. Mato, 9A3SM – 175 bodova
2. Koki, 9A2JG – 137 bodova
3. Kiko, 9A9K – 130 bodova

Izvan 9A:

Aktivator (activator):

1. Istvan, 9A/HA0KA

Lovac (chaser):

1. Boško, YU3A

Potpuni popis osvajača plaketa i diploma u Godišnjem 9AFF Programu dostupan je na: http://web.hamradio.hr/9aff

Onima koji nisu mogli doći, priznanja su poslana poštom.

Emir, 9A6AA