Kako bismo budućim radiooperatorima olakšali postupak dobivanja dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi pokušati ćemo pojasniti što je sve potrebno.

Uz pretpostavku da ste od prije član radio kluba, imate položen ispit za amaterskog radio operatora “P” ili “A” razreda, od HRS-a iste dobili potvrdu o članstvu u kojoj ujedno piše razred amaterskog radioperatora i pozivna oznaka, uz to ste nabavili ili sagradili (*) radio uređaj, ostaje vam još samo podnijeti zahtjev HAKOM-u za izdavanje dozvole za uporabu sa pripadajućom dokumentacijom.

Osim ovih primjera kod popunjavanja i podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za uporabu korisno će vam poslužiti i program za izračun ERP-a.

(*) Ako je vaš radio uređaj samogradnja ili ga je proizveo manje poznati proizvođač – prije podnošenja zahtjeva kontaktirajte HRS stručnu službu za daljnji postupak. Naime, sve samogradnje i radio uređaji koji osim amaterskih  imaju i druge neamaterske opsege – moraju biti pregledani i odobreni od strane ovlaštenog izvršitelja tehničkog mjerenja radioamaterskih uređaja.

Miša,  9A4TA

Izvor: hamradio.hr  & hakom.hr