Za potrebe internetske web prezentacije Radio kluba Slatina, a sada i za portal QRZ.com.hr pripremljen je i kozmetički dotjeran jedan od najkvalitetnijih tekstova, koji obrađuje operatorsku vještinu. Belgijski radioamater Mark Demeuleneere – ON4WW još je 2007. godine napisao priručnik za radioamaterske operatore (Operating practice: A practical guide on operational procedures), koji je zbog kvalitete i snažnih poruka preveden na mnoge svjetske jezike, stoga ne čudi da je priručnik objavljen na bezbroj web stranica sa radioamaterskom tematikom.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu na radioamaterskim opsezima, Mark s lakoćom progovara o svakodnevnim situacijama na opsezima i ukazuje na najčešće pogreške operatora.

Tko je od nas dobio vozačku dozvolu polaganjem samo teoretskog dijela ispita? Nitko! U Belgiji, do uvođenja osnovnog radioamaterskog razreda, nije bilo nikakve praktične obuke kako uspostaviti radioamatersku vezu (QSO). Nakon teoretskog ispita, novi operatori mogli su odmah izaći na radioamaterske opsege. Rezultat njihovog rada nije uvijek bilo lijepo slušati. Za usporedbu sa polaganjem vozačkog ispita, zamislite da polažete samo teoretski dio, dobijete dozvolu i izađete na cestu u automobilu s kojim nikad niste upravljali. To je točno ono što se danas događa sa radioamaterima.

Priručnik “Operatorska vještina” namijenjen je svim radioamaterima bez obzira na godine iskustva, položeni operatorski razred ili osobne afinitete.  Na 18 stranica teksta A4 formata, u pdf obliku nalazi se većina onoga što operatori trebaju znati prije nego krenu u lov na DX ili postanu “policajci” na opsegu. Dokument veličine 165 kB u pdf formatu (prijevod: Martin Svaco 9A2JK) možete preuzeti ako kliknete ovdje.

Miša, 9A4TA
Izvor: on4ww.be & hamradio.hr