HAM spirit

Byadmin

07.03.2011. | Pogledano: 2,807
ham_spirit_v

Tijekom ARRL SSB natjecanja slušao sam jednog američkog radioamatera kako brzo i elegantno odrađuje preko nekoliko veza u minuti, sve dok se nije pojavila jedna engleska radio postaja i pozvala našeg “100km/h” natjecatelja. Početak QSO-a nije previše obećavao. Radioamater iz Engleske je više puta  tražio ponavljane pozivne oznake i izvješća o čujnosti i kad je napokon sve primio, Amer ga uljudno upita za snagu s kojom radi kako bi upisao izvješće o čujnosti i izlaznu snagu sukladno pravilima natjecanja, i tada je naš Englez izrekao snagu i počeo davati svoje podatke.

ham_spirit_m

Prvo je krenuo sa općenitim informacijama poput želja i pozdrava, pa je nahvalio amerov signal u baroknom i rokoko stilu, zatim je izrekao ime i grad, i kako jer to već običaj krenuo sricati sve odreda i to ne jednom nego dva puta.

Za to vrijeme su našega Amera zvale druge postaje iz Rusije, Njemačke i Ukrajine, i uspješno kompletirale vezu, gazeći slabašnog po snazi ali zato jakog na riječima Engleza. Kada je engleski radioamater napokon završio, Amer mu se ljubazno zahvalio, izrecitirao svoje ime, a zatim je kratko dodao “usred smo natjecanja” i nastavio raditi 100 na sat, kao da se ništa nije dogodilo.

Naoko banalna i nezanimljiva priča, snažno me dojmila jer smo na KV svakodnevno svjedoci raznim čarkama, guranjima po frekvenciji, gaženjima, neljubaznostima svih vrsta i veličina, a nađe se tu i poneka sočna psovka, poput “fucking idiot” i slično.

Poanta priče krije se u ovome “izrecitirao svoje ime” dao kratko obrazloženje i nastavio raditi u natjecanju. U prijevodu “vuk sit i sve ovce na broju”! Zamislite se u situaciji Amera i kako biste vi odnosno velika većina  natjecatelja reagirala.

Nažalost vrlo često su ovakve situacije sve samo ne idilične, posebice kada HAMLET želi odraditi nova zemlju ili OM želi demonstrirati QSO prijatelju  to onom drugom obično otvara čir na želuci i umjesto kulture, tolerancije dobijemo ignoriranje ili aroganciju. Neka vas ova kratka priča uvijek i svagdje podsjeti na osnovne postulate HAM spirita i svakako zadržite osmijeh na licu jer tako je lijepo biti sretan.

 Miša, 9A4TA