justin_johnson_g0ksc

Predstavljamo vam Justina Johnsona – G0KSC, jednog od iznimno plodnih autora računalno optimiziranih Yagi i Quad antena za 14 MHz, 21 MHz, 28 MHz, 50 MHz, 70 MHz, 144 MHz i 432 MHz.

Justin je najviše antena dizajnirao za 50 MHz i 144 MHz. Osim što je neumoran  istraživač i konstruktor aktivan je na: 28, 50 i 70 MHz gdje ga možete čuti uživo i barem na kratko pohvaliti njegov rad. Uvjereni kako će svi zaljubljenici u samogradnju i izradu antena, odnosno DX rad na ovim opsezima lako pronaći antenu skrojenu po svojoj mjeri, mogućnostima i željama.

G0KSC je poznat po inovatorskom radu i brojnim postignućima odnosno modifikacijama Yagi antena. Njegove ideje u praksi su pretvorene u LFA (Loop Fed Array) Yagi, zatim OWL (Optimisted Wide-band Array) Yagi i OP-DES (Opposing Phase Driven Element System) Yagi antenu. On je ujedno autor koji se može podičiti sa iznimno velikim opusom od preko 100 dizajniranih antena iz kojih ćemo spomenuti samo neke: Quad antene, Dual i Triple band Yagi antene i iznimno kratke antene za one sa malo prostora ili slabašnim rotatorima. Drugim riječima ako ste vični obradi lakih metala, izradi izolatora i savijanju zračećeg elementa, zasigurno ćete pronaći antenu koja će vam se dopasti i u konačnici je izraditi.

g0ksc_yagi

Na autorovoj web prezentaciji vrijedi spomenuti fotografije gotovih antena, brojne grafikone i dijagrame kako biste dobili cjelovitu sliku o anteni koju kanite sagraditi, te mnoge  korisne sitnice i detalje koji će svakom konstruktoru olakšati izradu, uštedjeti vrijeme i eleminirati efekt izmišljanja tople vode.

Na novi koncept napajanja Yagi antena s pomoću vodoravno postavljene petlje očitovao se i nadaleko poznati praktičar i još veći teoretičar Dragoslav Dobričić – YU1AW koji je na tu temu objavio članak u časopisu Radio HRS br. 3 iz 2009. godine pod naslovom “Trostruki savijeni dipol za napajanje Yagi antena”, gdje je dao svoje viđenje ovog revolucionarnog napajanja i dodatno poboljšanje i modifikacije. Članak možete preuzeti i sa našeg poslužitelja ako stolnim glodavcem škljocnete ovdje.

Miša, 9A4TA

Izvor: g0ksc.co.uk & qsl.net/yu1aw