Većina radioamatera, ili potencijalnih radioamatera, koji čitaju ovaj priručnik vjerojatno su novi u radioamaterizmu. Sve do nedavno, početnici su bili doslovno bačeni na opsege sa vrlo malo, ili nimalo, jasnih instrukcija ili obuke o tome kako se ponašati na opsegu (kako održavati radio veze). Možete li zamisliti da vas puste na cestu, u gusti promet, bez ikoga tko bi vam pokazao kako se vozi auto ili kako se ponašati u prometu? Sama takva ideja zastrašujuća je većini od nas. Pojaviti se na radioamaterskim opsezima, bez pripreme za ovo čudesno iskustvo, može biti jednako zastrašujuće. Ipak, bez panike. Svatko je vozio auto prvi puta i svaki radioamater je bio početnik.

Dobrodošli u svijet radioamatera, dobrodošli na naše opsege. Ovaj dokument će vam pomoći da, od samog početka, bolje uživate u ovom prekrasnom hobiju. Ne zaboravite, radioamaterizam je hobi, a hobi je, po definiciji, nešto u čemu treba uživati! Čitatelj ne bi trebao biti obeshrabren mnogim pravilima u ovom priručniku misleći da će mu ona umanjiti zadovoljstvo održavanja radioamaterskih veza. Ova pravila su lako i automatski će postati pravila ponašanja svakog radioamatera dobre volje.

Priručnik “Etika i proedura rada za radioamatere” 2.izdanje (srpanj 2008.) napisali su John Devoldere, ON4UN i Mark Demeuleneere, ON4WW. Na hrvatski jezik preveli su Krešimir Kovarik, 9A5K i Martin Švaco, 9A2JK, a možete ga preuzeti u pdf obliku sa našeg poslužitelja ako kliknete ovdje.

Izvor: hamradio.hr

Miša, 9A4TA