U mom QTH-a su zadnjih 15-ak dana naglo porasle ionako izražene smetnje iz pravca jugo-zapada i zapada. Bio sam užasnut jednoličnim ritmičnim zvucima kakve najčešće proizvode čvrsti diskovi u računalu, jer su smetnje na 50MHz dosezale nevjerojatnih 7 S jedinica ali vremena za razmišljanje i istraživanje uzroka nije bilo. Dolaskom hladnog vremena krenuo je lov na QRN. Smile

Pažljivim okretanjem antene ustvrdio sam točan azimut i spoznao kako je riječ o smetnjama koje dolaze iz vlastitog doma! Selektivnim isključivanjem različitih mrežnih uređaja ubrzo je lociran krivac. Smetnje je generirao usmjerivač  u lokalnoj mreži (Micronet LAN Router SP888BP) koji u sebi ima ugrađen i USB print server. Riječ je mrežnom uređaju upogonjenom prije 5-6 godina!? Pa otkuda onda smetnje unazad dva tjedna?

Sve je započelo sa problemima na laserskom pisaču koji je bio prikopčan na USB 1.1 port spomenutog print servera. Kupnjom novog pisača sa USB 2.0 sučeljem – stari print server ostaje neiskorišten (unplug) i tada kreću strahote na 50MHz.

Obgrlio sam rukama kućište usmjerivača i smetnje su znatno oslabile. Prvo mi je na um palo oklapanje kućišta sa finom, tankom i gustom mrežom koja bi zadržala neželjeno zračenje unutar plastičnog kućišta, a onda iz malog mozga prizvah sjećanje na neki majstorski pothvat u kome je akter obložio PVC kutiju aluminijskom folijom za domaćinstvo.

Postupak uklanjanja smetnji i krajnji rezultat snimljen je video kamerom uz jednu napomenu – AL folija je poslije oblaganja unutrašnjosti pažljivo oblijepljena prozirnom samoljepljivom trakom kako ne bi došlo do eventualnih kratkih spojeva. Na kraju je tiskana pločica, za svaki slučaj također obljepljena folijom.

Zašto toliko brige oko tako malenog i relativno jeftinog komada opreme? Eh, nekada davno je vrijedilo pravilo koje je izrekao pokojni Dušan Radović “Neka nam oproste svi oni koje volimo ali najveća nesreća koja može zadesiti jednu obitelj – je da im se pokvari televizor.” Danas televizori imaju marginalnu funkciju u odnosu na pristup internetu, stoga na sve načine treba zašiti nesmetani protok megabajta i gigabajta podataka. A pronaći vrijeme za potpuno isključenje interneta kako bi se pronašao krivac za smetnje na tamo nekom radioamaterskom psegu predstavla čin vrijedan divljenja i neviđene hrabrosti. Wink

Miša, 9A4TA