Najvažniju sporednu stvar u aktivnostima svakog radioamatera predstavlja tiskanje i slanje QSL kartica, kojima se potvrđuje obostrana veza između dvije amaterske radijske postaje. QSL kartice većina radioamatera povremeno pregleda, razvrstava, iskreno im se raduje, ljubomorno čuva ih i pazi ali i s neskrivenim ponosom pokazuje kada se okupi veći broj zaljubljenika oko ponositoga vlasnika neke kartice iz npr. Sjeverne Koreje. QSL karticama se dokazuje pozicija na ljestvici rađenih i potvrđenih zemalja (DXCC). Uz njihovo predočenje se osvajaju vrijedne diplome i slično.

Koristimo prigodu podsjetiti sve aktivne i buduće radioamatere na obvezu tiskanja i slanja QSL kartica jer one naš hobi čine ljepšim i predstavljaju tako reći jedini materijalni dokaz, odnosno potvrdu da je veza zaista održana. Nažalost mnoge odrađene veze nikada nisu potvrđene zbog onih radioamatera koji su lijene bube ili se ovim hobijem bave samo zbog interesa odnosno svakodnevnog mlaćenja prazne slame.

 

Nekada je priprema bila skupa i komplicirana, serije su morale biti jako velike, a cijena tiska visoka. Danas, kada se priprema na računalu može odradi u samo nekoliko minuta, a dvostrani tisak (prednja strana kolor + plastifikacija, zadnja strana u sivoj skali) košta 15 lipa po komadu, zaista je sramota nemati QSL-ku koju s ponosom pokazujemo prijateljima, kojom se identificiramo i koju šaljemo po svijetu na zadovoljstvo primatelja.

  QSL kartica je papir veličine dopisnice odnosno razglednice koji sadržava:

1.) Pozivnu oznaku i adresu pošiljatelja, QTH lokator, CQ/WAZ i ITU zonu, odnosno IARU region. Po želji se može navesti korištena oprema, izlazna snaga i antene kojom je konkretna veza održana, fotografija operatora ili različiti motivi iz sredine odnosno zemlje u kojoj radioamater živi i radi.

2.) Pozivnu oznaku postaje sa kojom je uspostavljen kontakt, datum, univerzalno svjetsko vrijeme (UTC odnosno GMT), frekvenciju ili opseg, vrstu rada, izvješće o čujnosti i neke druge sitnice.

QSL-ke se najčešće šalju i primaju preko nacionalnih QSL biroa ili QSL menadžera, a iznimno direktno putem pošte kada je potrebno na adresu primatelja poslati kuvertu sa vlastitom adresom i najmanje jedan IRC kupon (vrijednosni papir koji se u u svim poštanskim uredima svijeta može zamijeniti za marke).

Miša, 9A4TA