Naše kolege iz Radio kluba Pazin napravile su kvalitetan priručnik za buduće radioamaterske operatore, na čemu im možemo čestitati i pomalo zavidjeti. Priručnik iz osnova radiomaterizma vas neće samo informirati i naučiti već i podsjetiti na to zašto je dobro i kakav treba biti radioamater.

Iz priručnika možete saznati – Da je radioamaterizam hobi, a ujedno i pokret koji okuplja nekoliko milijuna ljudi u svim zemljama svijeta i da predstavlja svako organizirano bavljenje radio-tehnikom, telekomunikacijama, elektronikom i sličnim aktivnostima iz zadovoljstva i bez materijalne koristi.

Steći uvid u povijest radioamaterskog pokreta – Radio-komunikacije su se pojavile kao rezultat stoljetnih nastojanja čovjeka da vijesti prenese na veće udaljenosti nego što mu to njegova osjetila i organi omogućuju. 1844. godine puštena je u rad prva telegrafska linija po Morseovom sustavu (kodu), između Washingtona i Baltimorea, SAD. 1914. godine u SAD-a osnovano je prvo udruženje radioamatera. 1923. godine je ostvarena prva amaterska obostrana veza, preko Atlantika. 1924. godina je osnovan prvi radio-klub u Hrvatskoj (Zagreb).

Priručnik će vas podsjetiti kako funkcionira naša organizacija – Radio klub je osnovni oblik organiziranja radio-amatera. Radio-amateri i radioklubovi u Hrvatskoj udruženi su u HRS (Hrvatski radio-amaterski savez). HRS je član Međunarodne organizacije radio-amatera IARU (International Amateur Radio Union). IARU je jedan od članova Međunarodne organizacije za telekomunikacije ITU (International Telecommunication Union).

Cjelovit priručnik veličine 400kB u pdf formatu, na 20 stranica A4 formata, možete preuzeti i sa našeg poslužitelja ako kliknete ovdje.

Miša, 9A4TA
Izvor: rkp.hr