grid_lokator

S ciljem predstavljanja aplikacija za pametne telefone instalirali smo i testirali desetak manje više besplatnih radioamaterskih programa za Google Android platformu.

Sve do nedavno, najveći nedostatak “smartphones” GSM telefona bila je njihova visoka cijena i takoreći nikakva programska podrška. Danas pametni telefon koji ima integriran: GPS, Wi-Fi, radio prijamnik, foto i video kameru visoke kvalitete, vrhunski audio izlaz i druge korisne sitnice poput ekrana osjetljivog na dodir sa min. 320×480 px u slobodnoj prodaji košta malo više od 1.000 hrvatskih krznaša (na ugovornu 24mj. pretplatu 0 kn).

Zbog sve pristupačnije cijene za korištenje pametnih telefona više ne trebate “šparati” nekoliko godina, dovoljne su dobre oči i tanki prstići. Za brzo i krajnje jednostavno preuzimanje  i instaliranje mobilnih aplikacija osim “smartphone” uređaja sa Andorid OS-om trebate pristup na internet putem lokalnog WAN-a (ove uvjete ispunjava svaki aDSL korisnik u 9A) ili posredstvom aktivirane usluge mobilnog interneta i na kraju jedan najobičniji gmail.com korisnički račun za autorizaciju.

Kada na “smartphone” uređaju pokrenete aplikaciju “Market” u tražilicu unesete ime programa ili upišete npr. “HAM radio” ili “electronics” iz manje ili veće liste pronađenih programa odaberete ono što vas zanima, pročitate opis i kliknete na “Install” a zatim potvrdite sa “OK” i to je to. Kada skinete dovoljan broj programa, obvezno instalirajte i mali pomoćni alat “Uninstaller” koji će vam u nekoliko klikova omogućiti brisanje nepotrebnih programa. Trenutačno za Android OS postoji više desetina tisuća aplikacija! Ogromna većina je besplatna, a pojedini programi se mogu proširiti dodatnim opcijama uz nadoplatu.

Na “Marketu” ima uistinu svega, od potpuno nepotrebnih programa koji ne rade ništa korisno do pravih malih programerskih čuda, koja se mogu gledati, slušati ali i praktično iskoristiti. Da se ne uvrijede tvorci besmislenih programa, iste uopće nećemo spominjati, samo ćemo reći da je prava šteta što autori osim znanja i vještina potrebnih za izradu mobilnih aplikacija nemaju malo više mašte i ideja.

Za prvi put predstavljamo vam program “Grid locator” kome ja autor William Ward – KD5ICB. Programčić ima minimalističko sučelje i jednostavnu funkciju prikaza vašeg trenutačnog WW QTH lokatora, geografske širine (Latitude) i geografske dužine (Longitude). Ovakav programčić dobro će doći svima radioamaterima koji rade sa neke lokacije izvan naseljenog područja, npr. u natjecanjima ili kod sve češćih IOTA-IOCA i 9AFF aktivacija.

Miša, 9A4TA