U nastavku QRP serijala predstavljam vam znatno kvalitetniji i funkcionalniji QRP Transceiver za 40-metarski opseg koji je 2006. godine projektirao njemački radioamater Peter Solf, DK1HE. Riječ je, kako sam autor tvrdi, o beskompromisnom CW QRP primopredajniku kod koga je naglasak stavljen na što veću osjetljivost i selektivnost prijemnika, a zatim i na relativno veliku izlaznu snagu od čak 5W. Sa ovakvim vlastoručno izrađenim uređajem uz korištenje dobre antene, moguće je kao od šale premostiti velike udaljenosti, koristiti ga na portable lokacijama, na različitim aktivacijama, eksperimentirati do mile volje ili demonstrirati mogućnosti i umijeće izrade mladima elektroničarima, odnosno potencijalnim radioamaterima.

Ovaj zanimljivi koncept predviđa mogućnost dodavanja i nekoliko zasebnih modula kako bi se povećale mogućnosti i performanse baznog uređaja:

  • SWR metar ili bolje rečeno indikator;
  • memorijsko elektroničko tipkalo;
  • RIT funkcja;
  • PLL kontrola;
  • digitalni pokazivač frekvencije.

dk1he_miss_moskita_vveća slika

S obzirom na iznimno kvalitetnu dokumentaciju (manual) u pdf obliku i jednostavnu elektroničku shemu, smatram da nije potrebno previše ići u detalje. Na kraju krajeva smisao ovog napisa je predstaviti koncept i potaknuti na djelovanje majstore koji čuče u svakome od nas. 😉 Dovoljno je spomenuti mogućnost kupnje gotovih zavojnica(23,28€) koje često predstavljaju kamen spoticanja potencijalnim samograditeljima, odnosno cijelog uređaja u kit formi (85,34€).

 Izvorni pdf dokument možete preuzeti i sa našeg poslužitelja ako kliknete ovdje.

Miša, 9A4TA
Izvor: qrpproject.de