Samo za čitatelje portala “QRZ.com.hr” isprobali smo funkcionalnost i mogućnosti programa za Google Android smartphones platformu imena “CW Trainer” koji je namijenjen samostalnom ili skupnom učenju odnosno obnavljanju vještine poznate kao prijem telegrafije na sluh.

Morseovi signali mogu se osluškivati, primati i dekodirati posredstvom ugrađenog zvučnika u pametnom telefonu ili uz pomoć slušalica.

Uporabom 4-polnog 3.5mm utikača ili adaptera moguće je spojiti se na PC zvučnike ili neko drugo NF pojačalo i gromoglasno podsjećanje na davno zaboravljene vještine može početi.

android_2

Prije toga treba preuzeti i instalirati program na vlastitu spravicu što ja najlakše i najbrže napraviti posredstvom Wi-Fi ili neke druge konekcje (u najgorem slučaju putem USB kabela ili vađenjem SD kartice i presnimavanjem programa sa nekog drugog medija ili računala).

Najelegantnija metoda sastoji se od pokretanja programa “Market” u polje za pretragu treba upisati frazu “CW Trainer”, sačekati da se program pojavi na zaslonu, zatim treba odabrati “Install” i potvrditi nakanu stiskom na “OK”. Riječ je o visoko kvalitetnom i profesionalnom programu koju u “light” inačici ima pregršt korisnih i funkcionalnih sitnica. Dakako, za potpunu i neokljaštrenu inačicu trebate izdvojiti stanovitu količinu zelenih novčanica, iako smatramo da će većina biti zadovoljna osnovnim mogućnostima programa.

Čak i u besplatnoj inačici možete podesiti boju tona, broj riječi u minuti, fading, trajanje razmaka između slova ili riječi, duljinu crtice… Nadalje, možete odabrati hoće li Android tipkati: pozivne oznake, engleske riječi, skupine od 5 karaktera, riječi koje se koriste u QSO-u ili vlastiti tekst.

Sve u svemu “CW Trainer” je hvale vrijedno softversko rješenje koje se može iskoristiti za učenje i podsjećanje telegrafije ali i kao ideja vodilja svim programerima koji razvijaju aplikacije za pametne telefone.

S obzirom da je u međuvremenu izašla nova znatno dotjeranija inačica ovog programa, dana 01.05.2011. smo nadopunili ovaj tekst video zapisom.

 Miša, 9A4TA