Ma koliko mi šutjeli o tome doba motanja sekundara sa debelom Cul žicom i slaganja “EI” limova od mekog željeza davno je prošlo vrijeme koje se nikada više vratiti neće. Masivni hladnjaci, izolatori,  ogromni elektrolitski kondenzatori, 18 a često i više volta na ulazu da bi se dobilo 13,8V na izlazu. Neviđena masa u kilogramima na još masivnijem stolu i željeznim policama sa 5 cm debelim plankama koje sve to nose. 🙂 Napraviti dobar klasični stabilizirani ispravljač u diskretnoj tehnologiji znaju baš svi, čak i oni koji o elektronici pojma nemaju.

No dobro svi osim onih sa dvije lijeve ruke. 😉 Na sreću po njih ali i za sve nas – početkom ’80-ih godina prošlog stoljeća inženjeri su osmislili SPS (Switch Power Supply) čime je započela era impulsnih pretvarača napona tzv “svičera” koji brzim promjenama frekvencije uspijevaju održati stabilne vrijednosti na izlazu u takoreći svim uvjetima eksploatacije.

Sve ostalo je povijest, iako ćete i danas naći zagovornike dobrih starih 10-50kg teških ispravljača u kojima sve funkcionira poput pijanog bogataša (bahato, rasipno, rastrošno i nimalo “zeleno”). 🙁 Iako moderni impulsni ispravljači namijenjeni HAM uporabi imaju regulaciju napona od 3 – 16 V i mogu kao od šale proizvesti struju jakosti 30 ampera, uz to imaju ugrađen voltmetar i ampermetar, lagani su i pouzdani, i što je najvažnije koštaju manje od 500kn – još uvijek ima prostora za samogradnje, prepravke, uštede i hvalisanje kako smo to sami odradili…

Za sve kolege opremljene potrebnim alatom i instrumentima, donosimo pregled nekoliko web stranica na kojima mogu pronaći detalja o tome kako brzo i elegantno preraditi PC pretvarač napona i pretvoriti elektronički otpad u nešto korisno i radno aktivno.

Miša, 9A4TA