Ma koliko mi šutjeli o tome doba motanja sekundara sa debelom Cul žicom i slaganja “EI” limova od mekog željeza davno je prošlo vrijeme koje se nikada više vratiti neće. Masivni hladnjaci, izolatori,  ogromni elektrolitski kondenzatori, 18 a često i više volta na ulazu da bi se dobilo 13,8V na izlazu. Neviđena masa u kilogramima na još masivnijem stolu i željeznim policama sa 5 cm debelim plankama koje sve to nose. 🙂 Napraviti dobar klasični stabilizirani ispravljač u diskretnoj tehnologiji znaju baš svi, čak i oni koji o elektronici pojma nemaju.

No dobro svi osim onih sa dvije lijeve ruke. 😉 Na sreću po njih ali i za sve nas – početkom ’80-ih godina prošlog stoljeća inženjeri su osmislili SPS (Switch Power Supply) čime je započela era impulsnih pretvarača napona tzv “svičera” koji brzim promjenama frekvencije uspijevaju održati stabilne vrijednosti na izlazu u takoreći svim uvjetima eksploatacije.

Sve ostalo je povijest, iako ćete i danas naći zagovornike dobrih starih 10-50kg teških ispravljača u kojima sve funkcionira poput pijanog bogataša (bahato, rasipno, rastrošno i nimalo “zeleno”). 🙁 Iako moderni impulsni ispravljači namijenjeni HAM uporabi imaju regulaciju napona od 3 – 16 V i mogu kao od šale proizvesti struju jakosti 30 ampera, uz to imaju ugrađen voltmetar i ampermetar, lagani su i pouzdani, i što je najvažnije koštaju manje od 500kn – još uvijek ima prostora za samogradnje, prepravke, uštede i hvalisanje kako smo to sami odradili…

Za sve kolege opremljene potrebnim alatom i instrumentima, donosimo pregled nekoliko web stranica na kojima mogu pronaći detalja o tome kako brzo i elegantno preraditi PC pretvarač napona i pretvoriti elektronički otpad u nešto korisno i radno aktivno.

Miša, 9A4TA

2 thoughts on “13,8V / 15A za šaku kuna”
  1. Ja sam od onih koji više preferiraju staru tehniku, što masivnije, veće, i teže, jel kako bi moj jedan kolega radioamater rekao: “Stanica nije stanica ako ti povučeš mikrofon, a stanica se pomakne!” 🙂

  2. Vrlo korisno. Moja modifikacija je jednostavnija i koristi punu snagu svičera samo za 12V. Uz dodatak 6 otpornika i skidanja s pločice ispravljačkih dioda, elektrolita i ostalih elemenata vezanih za +5V i +3,3V, dobije se svičer sa izvrsnom stabilizacijom napona i strujom većom od deklarirane. Provjereno na 8 prepravljenih kompjuterskih napajača raznih proizvođača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *