Nisu svi radioamateri “amateri” mnogi su profesionalci koji svoje znanje pokušavaju prenijeti ili prodati zaljubljenicima u radiovalove i samogradnje – to posebice dolazi do izražaja kada se spomene QRP.  U konačnici i jedni i drugi imaju koristi, a zadovoljstvo je obostrano. 😉

Radio profesionalci najčešće dolaze iz inženjerskih krugova, a radioamateri su praktičari i realizatori bez dovoljno teoretskog znanja i  često ne uspijevaju kompletirati sve potrebne dijelove za pojedine projekte.

Naime, svi samograditelji znaju da su višeslojne tiskane pločice, kristali, feritne jezgre i zavojnice veliki problem zbog kojih propadaju mnogi homemade projekti. Najveći su problem induktiviteti koje nije lako proračunati, niti izraditi u kućnoj radinosti. 🙁

Upravo stoga ponuda radiouređaja u kit formi nailazi na plodno tlo kod inženjera koji ih osmišljavaju i kod amatera koji ih kupuju.

Inženjeri imaju priliku: dizajnirati, proračunati, unapređivati svoje ideje i nešto malo zaraditi u svemu tome, a radioamateri za nekoliko desetina dolara mogu dobiti gotov projekt (shema, tiskana pločica i sve kritične komponente) koji će u potpunosti samostalno realizirati dakle: posložiti, zalemiti, ispitati, podesiti, upogoniti i na kraju ugraditi u neku kutiju.

Kolega Dave Benson K1SWL jedan je od mnogih ponuđača QRP radio uređaja u kit formi koji na svojim web stranicama nudi dokumentaciju sa detaljnim opisom kao i mogućnost narudžbe kompleta dijelova.

Ako pripadate u skupinu zaljubljenika u QRP i samogradnje, dovoljno je da odaberete frekvencijski opseg po vašoj mjeri, npr. Rock Mite 40 simple Transceiver koji vam ovdje predstavaljamo i uplatite par desetina USD. Poslije nekoliko radnih sati RX/TX će oživjeti i omogućiti vam neslućena zadovoljstva odnosno komunikaciju sa HAM kolegama iz svijeta.

k1swl_cw_transceiver

Za potpuni uspjeh, osim prijema telegrafije na sluh, treba osigurati kvalitetnu rezonantnu antenu za opseg na kojem radi vaš novi RIG i napraviti squeeze ručicu. 🙂

Miša, 9A4TA
Izvor:  K1SWL