Iako se u rasprave na forumu QRZ.com.hr uključuje tek neznatan broj radioamatera statistika posjeta na naš portal pokazuje prosječno 450 posjeta dnevno, istovremeno raste i broj pogleda na naše, za sada malobrojne fotografije. Sve to nam govori da nas redovito posjećujete, promatrate i čitate. Hajde, barem nešto… Nirvanu ćemo dosegnuti tek kada se aktivnije uključite svojim primjedbama, zahtjevima, fotkama, malim i velikim oglasima, napisima na forumu i sličnim radnjama.

Tema ovog obraćanja je filatelija. Hm, pa kakve to veze ima sa radioamaterima!? Vjerovali ili ne ima… Na forumu je pokrenuta rasprava o nemoralnim HAM-ovima koji ne šalju QSL kartice, a na famoznom QRZ.com su objavili kako to redovito čine. IRC košta nemalih 12 kn, pa dvije kuverte, QSL-ka i troškovi slanja 3 – 7 kn. Lako se dade izračunati da je trošak slanja jedne direktne QSL kartice cca 20 kn.

Pa zašto u ovoj besparici uopće slati QSL-ke tako skupom metodom? Odgovor leži u želji da se poslije dugo godina dobije neka nova QSL kartica i dakako u filateliji. Neki od nas imaju nevjerojatno lijepe kolekcije poštanskih markica i žele dobiti pravo, pravcato pismo iz daleke zemlje u kojoj se nalaze čak dvije vrijedne stvari: QSL kartica i poštanska markica.

Autor teksta poslao je za sada samo tri pisma (Cuba, India i Ceuta & Melilla) sa IRC kuponima i na desetak drugih adresa bez IRC-a. U zadnjih nekoliko mjeseci niti jedna kartica nije stigla do Hrvatske. Koje razočaranje… 🙁

Stoga ako pripadate onima što šalju pisma po bijelom svijetu, u poštanskom uredu zahtijevajte da vam na kuvertu zalijepe nekoliko različitih markica manjih vrijednosti umjesto one odvratne naljepnice sa iznosom jer ćete time usrećiti preko nekoliko osoba s druge strane. Nije sve u radioamaterizmu nešto je i u XYL-kama koje toleriraju radiomatere (njihove žice, antene i neprestano cijukanje i pijukanje) i skupljaju poštanske markice.

Miša, 9A4TA