qsl_hb9q

S obzirom na pozamašan broj radioamatera koji nemaju i ne šalju QSL kartice, napisati ćemo par riječi o problematici slanja odnosno neslanja istih. Usput spomenimo i moderne  trendove koje su osmišljeni s ciljem da uništite sve što je lijepo u radioamaterskom hobiju poput: samogradnji, lova na lisicu, glasovne komunikacije, učenja telegrafije i stranih jezika, “papirnate” QSL kartice, odlazak na natjecanja sa visokih planinskih vrhova,…

U zamjenu se nude: e-kartica, e-diplome, digi, echo link, web sphere, chat i neprestano forumsko mlaćenje prazne slame!?

qsl_aa4no

Gdje je nestala topla ljudska riječ, pisanje rukom, kreativnost i različitost? Otkuda tolika poplava  cvjetnih uzorka bez mrvice osobnosti? Zar nisu radioamateri oduvijek težili različitosti i originalnom izričaju?  Što želite vidjeti na upravo primljenoj QSL kartici: fotku operatora, njegove uređaje, antenski sustav ili neku ružu, clipart iz Corel-a ili zalazak sunca?

Bez obzira na motive, moramo biti iskreni pa priznati sebi i  drugima da je kartonska QSL kartica jedini fizički dokaz dvostrane radijske veze, ujedno i najljepši poklon svakom radioamateru. QSL-ka ne govori samo o vama kao osobi, ona istovremeno predstavlja vaš grad, regiju, domovinu skupa sa vašim uspjesima i postignućima. Podsjeća nas na trenutke kada je veza odrađena, na  tehničke uvjete ili operatorske vještine koje su to omogućile.

qsl_hb9q

Osim standardnih kontakta mnogi su slučajno ili namjerno zaboravili kako su i veze održane u natjecanjima punovrijedne i kao takve zaslužuju potvrdu QSO-a!

Svaka nova radijska veza u pravilu treba biti potvrđena, ma koliko mi šutjeli o tome! Nemaju svi 100 godina života, 395 potvrđenih zemalja po DXCC listi i ne mrze cijeli svijet.

Tko ima vremena za lajanje na opsegu, za pisanje na forumima i sjedenje na različitim skupovima, treba pronaći malo novaca za tisak i par minuta vremena za popunjavanje QSL kartica, i slanje ako ne svima onda barem onima koji istu zatraže!

qsl_pj4nx

O prevarantima i mutikašama koji skupljaju IRC- kupone i US dolare treba obavijestiti uredništvo QRZ.com i QRZ.com.hr portala, odnosno objaviti njihove pozivne oznake na svim mogućim portalima i forumima kako bi se takvima makar privremeno stalo na kraj.

Utoliko se naše mišljenje razlikuje od onih koji propovijedaju “www.QRZ.com” kao sveto pismo jer se i tamo kao i svugdje nude informacije “u najboljoj namjeri” koje ne moraju biti nužno točne, niti iza njih uvijek stoji osoba koju krase epiteti poput: iskren, pošten, moralan, tolerantan, korektan, osjećajan, druželjubiv, i tako to…

Nažalsot i među radioamaterima ima kukolja baš poput onog u žitaricama, odnosno onih koji nikada nisu čuli za HAM spirit, a kada na netom uručenoj QSL kartici ugledaju “PSE QSL” dobiju napad kokošijeg sljepila.

Miša, 9A4TA