9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » 9A Web » 9A5BDD – Ivan Palčić

9a5bdd_ivan_palcic_dk7zb_antenaVeć na prvi pogled možemo zaključiti da je Ivan 9A5BDD mladi HAM kolega koji puno obećava. 😉 Web stranica je lijepa, uredna, oku ugodna i prava je šteta što je u startu zamišljena mrvicu preambiciozno. Od 2007. godine kada je pokrenuta dogurala je do statusa koji najlakše možemo opisati kao napuštena. 🙁

Ivan Palčić je diplomirao pravo, nije profesionalni elektroničar i informatičar poput autora teksta, pa mu zapušteni site – ne možemo uzeti za zlo. Dapače želja mi je pohvaliti 9A5BDD-a i potaknuti ga da se makar na kratko angažira oko web stranica, i popravi puknute linkove, objavi nove diplome, planove, aktualnosti, stavi poneku noviju fotografiju… S obzirom da site od rujna mjeseca 2010. nije u fokusu webmastera – više nije moguće preuzeti pdf predavanja o bežičnim mrežama, sigurnosti bežičnih mreža i umrežavanju računala koja su do danas preuzeta blizu 10.000 puta.

9a5bdd_web

Posebno bih izdvojio i pohvalio kategoriju FAQ u kojoj se nalaze jednostavni odgovori na brojna HAM pitanja. Evo nekih:

 • Pitanje: Kada je nastao radioamaterizam i tko su bili prvi radioamateri? Odgovor: Radioamaterizam se pojavljuje krajem 19. i početkom 20. stoljeća i u početku se razvija zajedno s radijem. Učenjake koji su istraživali fenomen bežičnog prenošenja signala možemo slobodno nazvati i prvim radioamaterima. Bili su to Hertz, Lodge, Tesla, Marconi, Popov i drugi. Prvi operatori bili su oni koji su opsluživali prve radiostanice na brodovima, svjetionicima, lukama i drugdje i koji su u slobodne vrijeme održavali veze sa svojim kolegama radi provjere uređaja i pokušaja uspostavljanja boljih veza na što većim udaljenostima ili pitanje:
 • Pitanje: Što je to CW? Odgovor: Skraćeno od code work, rad telegrafojom.
 • Pitanje: Što je to QSL karta? Odgovor: QSL karta je jedna “razglednica” koju svaki amater tiska i šalje drugom amateru kao potvrdu veze koju je održao s njim.

Ivane, prava je šteta što ne pronalazite više vremena za web stranice, s obzirom da ste u samo nekoliko godina napisali i popularizirali radioamaterizam više od mnogih 9A kolega koji su davno zaboravili postulate našeg hobija (dokazi ovoj tvrdnji nalaze se u u sitemap-u). Ukoliko poželite nešto objaviti na vlastitom webu i trebate malo promidžbe sa strane ili želite postati suradnik na portalu QRZ.com.hr – naša su vam vrata širom otvorena. 🙂

Miša, 9A4TA
Izvor: 9A5BDD

Tags: ,

2 Comments

 1. 9a5bdd says:

  9a5bdd.com internetska stranica je konačno doživjela osvježenje! 🙂
  Iako je izgled ostao isti, novina ima po svim dijelovima site-a. Dodane su nove fotke, logbook je doživio najveće osvježenje, a dopunjeni su i updejtani linkovi. Sve opet radi! Možda se čak natjeram pa i dalje nastavim redovito pisati ako bude vremena.
  Hvala za recenziju!
  Vy 73 de Ivan 9a5bdd

 2. 9a3ty says:

  CW nije skraćeno “code work” nego “Continuous Wave”

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL