9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » 9A Web » 9A3CHM – Marko Vidmar

9a3chm_marko_vidmarS obzirom da među radioamaterima rijetko viđamo mladiće, a još rjeđe djevojke, moram vam predstaviti web prezentaciju našeg kolege iz Karlovca – 9A3CHM. Marko Vidmar na svom web nebu, svekolikoj publici predstavlja mješavinu posla i hobija, odnosno miksa profesionalnu orijentaciju i ljubav prema radioamaterizmu.

Nije to prvi takav slučaj! Mnoge kolege na ovaj ili onaj način kombiniraju posao i zabavu, tj. simpatiju spram našeg hobija i onoga od čega se živi.

Kada bi bilo drugačije, mnogi uspješni radioamateri nikada ne bi ostvarili sve one silne uspjehe i rezultate. Na primjer prije 30-ak godina sve velike EME uspjehe odradili su inženjeri elektrotehnike, koji su u slobodno vrijeme prakticirali radioamaterske aktivnosti. Priučeni CB-aši, ni onda, ni sada nisu postigli ništa više od lokalnih razgovora na FM-u. Ako ćemo pravo i portal QRZ.com.hr je nastao kao mješavina posla i ljubavi spram HAM aktivnosti. 🙂

Sve vrhunske računalne programe koje radioamaeri danas koriste, napisali su i osmislili profesionalni programeri, koji usput vole slušati pijukanje i cijukanje na opsezima, a neki od njih se katkada prihvate mikrofona i tastera, bilo da je riječ o tipkovnici ili CW ručici. 😉 Istina, u svijetu ima puno primjera gdje su kolege iz radioamaterizma postali profesionalci koji proizvode različite potrepštine za HAM populaciju. Nažalost toga u 9A nema, ponajviše zbog malog broja aktivnih radioamatera i slabe kupovne moći.

9a3chm_web

Kolega Marko se predstavlja više kao programer, pa stoga ne čudi što svoju web prezentaciju koncipira u tom duhu, odnosno stavlja naglasak na logiku, algoritme i mogućnosti svojih softverskih uradaka napisanim u različitim programskim jezicima.

Sudeći prema imenu poddomene web prezentacija naginje radioamaterizmu i slobodnom vremenu, a sa druge strane kada napravimo detaljnu analizu onoga što se na njoj nalazi, te da je u cijelosti pisana na engleskom jeziku – ispada kako je posao i zarada na prvom mjestu.

Nadam se da će Marko ubrzo poslagati hrpu tehnike na stol i pronaći dovoljno slobodnog vremena za radioamaterske aktivnosti. Do tada bi trebao poraditi na web stranici koja će se isključivo baviti životopisom odnosno kako bi to Englezi rekli “Curriculum vitae”, a radioamaterizam staviti na zaseban blog. 😉

9a3chm_cq_parrotNo to ipak nije sve, unatoč poslu i različitim računalnim projektima – 9A3CHM uspijeva pronaći vremena za pisanje kôda koji služi isključivo radioamaterima i to tijekom pozivanja u natjecanjima. Riječ je o programu “HAM parrot” ili u prijevodu “HAM papiga”. Većina kolega u 9A tu spravicu naziva “pričalica” ili “papiga” a Englezi “Voice Keyer” ili “Automatic CQ caller”.

Osim CQ papige, Marko na svom webu daje i podatke za samogradnju mobilne antene, riječ je 5/8 λ za 144MHz. Tu je i mali javascrpit program za izračun duljine žice koju ćete upotrijebiti za npr. KV dipol. Ne zaboravite ga prije razapinjanja isti prilagoditi na 50 oma. 🙂

Spomenuo bih i simpatični javascript program Radnom password generator koji služi za smišljanje zaporki, šifri i lozinki koje korisnici računala obično zanemaruju i najčešće upisuju jednostavna imena, datume, i slične lako pamtljive pojmove čime otvaraju vrata zlonamjernim osobama.

Nažalost, osim jedne fotke na kojoj vidimo Marka tijekom rada na klupskoj radio postaji (9A1CVW) fotogalerija tako reći zjapi prazna, a ostatak web prezentacije je posvećen programiranju odnosno različitim IT projektima.

No autor je mlad i od njega u budućnosti možemo očekivati puno zanimljivih uradaka, pa makar oni bili samo iz sfere informatike i programiranja kojima zbog trendova radioamateri sve više naginju.

Miša, 9A4TA
Izvor: 9A3CHM

 

 

Tags: ,

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL