9A HAM portal QRZ.com.hr

Naslovna » Mala škola » 155.g. od Hertzova rođenja

heinrich_rudolf_hertzHertz je rođen u Hamburgu, Njemačka u židovskoj obitelji koja se kasnije preobratila na kršćanstvo. Tijekom školovanja u sveučilištu u Berlinu Rudolf pokazuje veliki interes i intelekt za znanosti i jezike. U Dresdenu, Münchenu i Berlinu studira znanost i inženjering. Bio je učenik Gustava R. Kirchhoffa i Hermanna von Helmholtza. Diplomu je dobio 1880., a do 1883. ostao je Helmholtzov učenik. Tada je uzeo mjesto predavača na sveučilištu u Kielu. Stalni profesor postao je 1885. na sveučilištu u Karlsruheu i tu je otkrio elektromagnetske valove.

Nakon Michelsonovog eksperimenta 1881. (prethodnik Michelson-Morleyeva eksperimenta iz 1887.) koji je dokazao nepostojanje zemljine putanje oko sunca koja je nastala u 17. vijeku, Hertz je preformulirao Maxwellove jednadžbe i došao do novog otkrića.

Tijekom eksperimentiranja je otkrio da elektro-signali mogu putovati kroz zrak, kao što su pretpostavili James Clark Maxwell i Michael Faraday, i to je bila osnova za otkriće i izradu radija. 

Hertz_schematic

Hertz je otkrio i fotoelektrični efekt (koji je kasnije objasnio Albert Einstein) kada je primijetio da je električno nabijen objekt gubi snagu pri dodiru sa ultraljubičastim zrakama. Preminuo od trovanja krvi u Bonnu u dobi od 37 godina.

hertz_resonator_detector

Njegov nećak Gustav Ludwig Hertz dobio je Nobelovu Nagradu, a Gustavov sin Carl Hellmuth Hertz otkrio je ultrazvuk.

Izvor: bs.wikipedia.org

Tags:

Komentirajte

*

MIDNEL Web rješenja Internetski servisi MIDNEL